Sağ Sektör'den Poroşenko’ya tehdit

Ukrayna’da yaşanan rejim değişikliğinin önde gelen aktörlerinden Sağ Sektör, Ukrayna Başkanı Poroşenko’yu tehdit etti. Donetsk ve Lugansk’a özel statü verilmesini protesto eden faşist örgütün lideri, Poroşenko’ya “sonun Yanukoviç gibi olur” dedi.

(soL - Dış Haberler) Ukrayna’da geçtiğimiz Nisan ayında yaşanan rejim değişikliğinde önemli rol üstlenen neo-nazi Sağ Sektör adlı örgütün lideri, Ukrayna Başkanı Poroşenko’yu tehdit etti. Önceki gün Ukrayna Parlamentosu’nda görüşülerek kabul edilen ve doğudaki ayrılıkçı milislerin elinde bulunan Donetsk ve Lugansk’a kısmi özerklik sağlayacak “özel statü” verilmesini öngören yasanın Poroşenko’nun onayından geçeceği sırada Başkanlık binasını kuşatan Sağ Sektör militanları yasayı protesto etti. Örgüt adına açıklama yapan Dimitri Yanoş, “Poroşenko mantıklı davranmaya başlamazsa, yakında yeni bir başkanımız olacak. Bundan şüphe duyan varsa Yanukoviç’e yazabilir. O, imkansız gibi görünen şeylerin gerçekleşebileceğini onaylayacaktır,” sözleriyle Poroşenko’yu devirmekle tehdit etti.

Ukrayna’da geçtiğimiz yıl AB yanlısı gösterilerin patlak vermesinin ardından, önceki devlet başkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesinde önemli roller üstlenen Sağ Sektör, rejim değişikliğiyle birlikte doğudaki ayrılıkçı milislerle yaşanan çatışmalarda yer almak üzere, İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan paramiliter yapılanmada istihdam edilerek yeni rejimin önemli unsurlarından biri haline gelmişti. Ancak örgütle Kiev hükümetinin arası, ayrılıkçı milislerle 5 Eylül’de yürürlüğe konan ateşkesle birlikte açılmaya başlamış, Poroşenko’nun milislere önerdiği “özel statü” Sağ Sektör’de büyük öfke ve tepkiye neden olmuştu. Özerk statüyle ilgili oylama sırasında örgüt militanları parlamentoyu basma girişiminde bulunmuş, yasayı destekleyen Bölgeler Partisi üyesi milletvekillerinden birini parlamento önünde ele geçirip çöp tenekesine atmışlardı.

Yasada neler var?
Kiev ile ayrılıkçı milisler arasındaki ateşkesin şartlarından biri olarak gündeme gelen “özel statü” yasası, milislerin kontrolünde bulunan ve de-facto bir devlet haline gelen doğu Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerine kısmi özerklik sağlayacak. Yasayla birlikte Aralık ayında bölgede erken seçim düzenlenecek. Ayrıca doğudaki çatışmalarda tutuklanan milislere af ve bölgenin resmi dilinin Rusça olması gibi konular da yasada yer alıyor.