Rusya'dan büyük hamle

Art arda küresel ölçekte iki toplantıya ev sahipliği yapan Rusya, uluslararası alanda siyasi ve ekonomik iddiasını ortaya koydu. Rusya’nın yaptığı hamlede, ekonomik boyut öne çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Şangay İşbirliği Örgütü (SCO) ve BRIC Ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) toplantılarına art arda iki gün ev sahipliği yapan Rusya, uluslararası alanda iddiasını sürdürdüğünü deklare etti.

ABD'nin derin bir ekonomik kriz döneminden geçtiği sırada yapılan toplantılarda, ekonomi boyutu öne çıktı ve ABD dolarının egemenliğine karşı somut planlar konuşuldu.

SCO için ortak para birimi
Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan oluşan ve İran'ın gözlemci olarak yer aldığı Şangay İşbirliği Örgütü (SCO), önceki gün Rusya'nın Yekaterinburg kentinde gerçekleşen zirvede ortak para birimi kararı aldı.

Örgüt mensubu ülkeler arasında gerçekleşen ticari işlemlerde kullanılması öngörülen para birimi, bir dönem Avrupa Birliği'nin kullandığı Ecu'ye benzer bir işleve sahip olacak.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, uluslararası finansal sorunlara değindiği konuşmasında, örgüt üyesi ülkelerin karşılıklı anlaşmalar yoluyla dolar karşısında kendi para birimlerinden oluşan rezervlere ağırlık vermeleri gerektiğini söyledi. "Dolar rezerv para olarak işlevini yitirmiştir" diyen Medvedev, yeni rezervlere ağırlık vererek uslararası finans sisteminin içinde bulunduğu sağlıksız durumun da sona erdirebileceğinin altını çizdi.

Örgüt üyesi ülke temsilcilerinin konuşmalarda da dolara tepki öne çıktı. Temsilciler, hakim rezerv para olan ABD dolarının karşısında başka rezervlerin çıkmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladılar.

"Yeni bir finansal mimari"
Son yıllarda hızlı büyüyen ekonomileriyle öne çıkan BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin), SCO toplantısının ertesinde yine Yekaterinburg'da ilk zirvelerini düzenlediler.

Resmi olarak gerçekleştirilen ilk BRIC Zirvesi'ne de ekonomi boyutu damgasını vururken, Rusya öncülüğünde yapılacak ekonomik çıkışın adı "yeni bir finansal mimari yaratmak" olarak kodlandı.

Dört ülkenin finans bakanları ve merkez bankaları sorumlularının "yeni mimari" için çalışmaya başladıklarını söyleyen Rusya Devlet Başkanı Medvedev, "Uluslararası finans krizine çare bulmak için ABD dolarından farklı bir rezerv paranın öne çıkması gerektiğini" söyledi.
Medvedev, "tarihsel bir olay" olarak nitelediği I. BRIC Zirvesi'nin sonuçlarından da memnun olduğunu söyledi.

Dünya ekonomisinin yüzde 15'i
BRIC ülkelerinin ekonomik büyüklükleri, dünya ekonomisinin yüzde 15'ine tekabül ediyor.

BRIC ülkelerinin uluslararası ekonomi açısından esas öne çıkan nitelikleri ise, dünyanın en büyük dolar rezervlerine sahip olmalarından ileri geliyor. Toplam 2,8 trilyon dolarlık bir yabancı para rezervine sahip olan bu ülkeler, küresel yabancı para rezerv toplamının yüzde 42'sine sahipler. Bu oran, ülkelerin rezerv para konusunda atacakları somut adımların dengeleri değiştirebilecek güçte olduğunu gösteriyor.