Rusya’da homofobik tasarı yasalaşıyor

Rusya’da eşcinselliğin yasaklanması yolunda bir adım daha atıldı. “Eşcinselliğin propagandasını” yasaklayan düzenleme kapsamında el ele tutuşmak bile suç haline geliyor. Yasayı protesto eden gruba önce gericiler, sonra polis saldırdı.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da, “eşcinselliğin propagandası” kapsamında değerlendirilen davranışların cezalandırılmasını öngören yasa tasarısıyla ilgili ilk oylama yapıldı. 450 temsilciden oluşan Duma’daki oylamaya katılan 389 milletvekilinden sadece bir kişi tasarıya karşı hayır oyu kullandı.

“Propagandası” değil eşcinsellik yasaklanıyor
Tasarı, eşcinsellerin kamuya açık alanlarda el ele tutuşması, sarılması ve öpüşmesini “eşcinselliğin propagandası” kapsamında değerlendiriliyor. Eşcinsellerin kamusal alanda görünür olmalarını yasaklayan düzenleme ile eşcinseller gizli olmaya itiliyor, gizliliği kabul etmeyenler cezalandırılıyor.

Devlet Başkanı Putin’in destek verdiği yasa tasarısına göre, eşcinselliğin propagandasını yapan kişilere 5000 rubleye (yaklaşık 165 dolar) kadar cezaya çarptırılacak. Bu kişilerin kamu görevlisi olması durumunda ceza 10 katına kadar arttırılacak. İşyerleri ve okulların suçlu bulunmaları halinde ise ceza 500 bin rubleye kadar çıkacak.

Tasarının yasalaşması için önce Duma’da üç kez oylanması, ardından parlamentonun üst kanadı Federal Konsey’in yasa tasarısını onaylaması gerekiyor.

Rusya’da ayrımcı yasaklar ilk olarak Putin’in seçim çevresi olan St.Petersburg’da gündeme gelmiş, eşcinseller “geleneksel olmayan cinsel tercih sahibi insanlar” olarak tanımlanıp, kamuya açık alanlarda kimliklerini belli edecek tavır ve davranışlarda bulunmaları yasaklanmıştı.

Kilise yine sahnede
Fransa’da evlilik eşitliği getiren yasaya şiddetle karşı çıkan Kilise, Rusya’da da devreye girdi. Tasarının oylandığı saatlerde Duma önünde toplanan LGBT hakları savunucuları, Ortodoks Kilisesi’ne bağlı kişilerin saldırısına maruz kaldı. Polisin 20 kişiyi gözaltına aldığı, göstericilere kamu düzenini bozmaktan haklarında dava açılacağı öğrenildi.

Eşcinselliği “günah” olarak gören Ortodoks Kilisesi’nin desteklediği tasarının yasalaşması halinde, LGBT’lerin hak eşitliği için mücadele edenlerin eylemleri veya eşcinsellerin sokakta el ele tutuşması, “eşcinselliğin propagandası” olarak kabul edilecek.

Daha fazla özgürlük vaatleriyle kapitalizme geçen Rusya'da eşcinsellik 1993'te suç olmaktan çıkarılmıştı.

(soL - Haber Merkezi)