Rusya cephe kurmaya çalışıyor

Özellikle Kafkaslardaki gerilimden beri batılı güçlerle arası oldukça gerilen Rusya, ABD, NATO ve AB’nin başını çektiği bloğa karşı bir cephe oluşturma çabası içinde, yarınki Şangay İşbirliği Örgütü toplantısına hazırlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Rusya, batılı güçlerin kendisine karşı aldığı pozisyonu açıkça düşmanca olarak tanımlayarak, bu bloğa karşı ittifaklar kurmanın ve uluslararası destek sağlamanın yollarını arıyor. Bu bağlamda, yarın Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de gerçekleştirilecek Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısının temel konusunun Rusya'nın destek arayışı olacağı düşünülüyor.

Özellikle Kafkaslardaki savaşın ardından iyice su yüzüne çıkan ve ipleri kopma noktasına getiren gerginlik, kendini yalnızca Gürcistan meselesinde değil, birçok başka başlıkta da var ediyor. NATO Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımasına karşı sert tepki verirken, Rusya da NATO'yla ilişkileri askıya aldı. NATO, savaşın ardından oluşan durumu Kafkaslar ve Karadeniz'deki etkinliğini ve gücünü artırmak için bir fırsat olarak değerlendirirken, ABD'nin Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Ukrayna'yla yürüttüğü ve bir kısmını sonuçlandırdığı füze savunma sistemi yerleştirilmesi görüşmelerini de Rusya, kendine karşı bir çevreleme harekatı olarak yorumluyor.

ŞİÖ toplantısı Rusya'nın destek arayışına sahne olacak
Şangay İşbirliği Örgütü'ne üye olan Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın yanı sıra, Moğolistan, Pakistan, Hindistan ve İran da gözlemci ülkeler. Bunların dışında Duşanbe'deki zirveye Türkmenistan ve Afganistan devlet başkanlarının da katılması bekleniyor. Bu ülkelerin birçoğu uluslararası ilişkilerde ABD çizgisinde bir hatta yer almayan ülkeler ve başta İran olmak üzere bazıları da ABD'yle oldukça sorunlu ilişkilere sahipler.

Rusya'nın bu toplantıda alacağı destek, bir bakıma Güney Osetya ve Abhazya'nın geleceği konularında da etkili olacak. Öte yandan bu toplantıda İran'ın üye olma isteği de karara bağlanacak.

ABD'de de gözler merakla yarın gerçekleştirilecek olan toplantıya, Duşanbe'ye çevrilmiş bulunuyor.