Rusya çeperini sağlama alıyor

ABD’nin başını çektiği Batı'nın Rusya’ya yönelik çevreleme politikası karşısında Rusya kendi müttefiklerini sağlamlaştırmaya çalışsa da, atılan adımlar Batı'ya kıyasla henüz çok yetersiz.

soL (DIŞ HABERLER) Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü (OGAÖ) üyesi olan Rusya ve altı komşu ülkesi, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan, terörizm, askeri saldırılar ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele etmek üzere ortak bir hızlı tepki gücü kurma kararı aldı.

Grup adına açıklama yapan dönem başkanı Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, vaktinde bir karara vardıklarını belirterek, "Hızlı tepki gücü oluşturma kararının önemini vurgulamak isterim. Bundan amaçlanan, örgütümüzün askeri gücünü artırmaktır" dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, "Ortak güç oluşturulmasının ardındaki sebep, OGAÖ bölgesinde biriken ciddi çatışma potansiyelidir" dedi. Yeni gücün bölgede güvenliği sağlayacağını belirten Medvedev, yeni birliklerin NATO'nunkilerden daha güçsüz olmayacağını söyledi. Yeni gücün merkezi Moskova'da olacak.

Şimdiye kadar örgüt içinde yapılan anlaşmalar gereği her ülkenin, gerektiğinde birlikte hareket etmek üzere kendi hızlı tepki güçleri bulunuyordu.

Alınan kararlardan bir diğeri ise, küresel ekonomik kriz karşısında kötü duruma düşecek bir ortağın kullanımına verilmek üzere 10 milyar dolarlık bir fon oluşturulması oldu.

NATO'ya karşı bir odak olmaktan uzak
Rusya'nın, ABD'nin çevreleme politikası karşısında kendisine yakın hareket eden ülkelerle ilişkilerini konsolide etmeye yönelik hamleleri olarak düşünülen bu ortak güç oluşturma kararı, NATO karşısında onu dengeleyebilecek bir askeri odak olmaktan çok uzak.

Kararın asıl önem taşıyan boyutu, taraf olan ülkelerin Rusya'dan yana siyasi tavırlarını pekiştirmiş olmaları. Bu durum, Afganistan işgalinin başladığı 2001 yılından bu yana Manas Askeri Hava Üssü'nü ABD kullanımına açmış bulunan Kırgızistan'ın üssü ABD'ye kullandırmaktan vazgeçme kararı almasında belirgin biçimde görülüyor.