Reuters, isyancıların kovduğu Ukraynalı'yı 'milis komutanı' yaptı

Reuters haber ajansı, Rusya yanlısı ayrılıkçı milislerin geçen hafta tüm görevlerinden aldığı ve Kiev hükümeti saflarına geçen eski bir komutanı “isyancıların komutanı” olarak lanse ederek, eski komutanın “milislerin elinde BUK füzeleri var” yönündeki sözlerini itiraf olarak haberleştirdi.

(soL - Dış Haberler) İngiliz haber ajansı Reuters bir skandala imza attı. Ajans, “Ukraynalı isyancı komutanı milislerin BUK füzelerine sahip olduğunu kabul etti” başlıklı özel haberinde, yaklaşık bir hafta önce Donetsk’in kontrolünü gizlice Ukrayna hükümetine teslim etmeye çalışmakla suçlanarak, tüm görevlerinden alınan Aleksandr Hodakovski’yi Rusya yanlısı milislerin komutanı olarak gösterdi.

Haberde görevlerinden alınmasının ardından saf değiştirerek Kiev hükümetinin yanına geçen Hodakovski’yi Vostok Tugayı komutanı olarak tanıtan Reuters, “Güçlü isyancı liderinin” Rusya yanlısı milislerin Malezya Hava Yolları'na ait yolcu uçağının düşürülmesinde kullanıldığı iddia edilen BUK füzelerine sahip olduğu yönündeki sözlerine yer verdi. Reuters saf değiştiren eski milis liderinin BUK füzelerinin Rusya’dan geldiği yönündeki iddialarını da haberleştirdi.

Sözde bir milis komutanının söylediği bu sözler ABD’nin iddia ettiği senaryoyla tamamen uyuşması dikkat çekiyor. Reuters’in saf değiştirmesine rağmen halen milislerin komutanı olarak lanse ettiği Hodakovski’nin hiçbir zaman görmediğini belirttiği ancak “BUK füzelerinin olduğunu duydum” şeklindeki sözlerini “milislerin itirafı” olarak haberleştirmesi de haberi skandal boyutuna taşıyor.

Rusya yanlısı milislerden yalanlama
Öte yandan Reuters’in bu iddialarına Rusya yanlısı milislerden yanıt gecikmedi. Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların liderlerinden Aleksandr Boraday, BUK füzelerine sahip olmadıklarını söyledi. BBC'ye konuşan "Donetsk Halk Cumhuriyeti" Başbakanı Boraday, Rus yapımı SA-11 BUK füze sistemine sahip olduklarını gösteren kanıtların da sahte olduğunu belirtti. Boraday, kendisine bağlı güçlerin, 298 yolcu ve mürettebatın cenazelerine gereken özeni göstermediği yolundaki suçlamaları da reddetti.

Ayrılıkçı lider, "Olaydan sonra üç gün bekledik. Hiçbir uzman bölgeye gelmedi. Cesetlerin 30 derece sıcakta bırakılması insanlık dışıydı. Bölge bir korku filmi sahnesini andırıyordu" dedi.

Boroday ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin kendilerine "Cesetlerin toplanması işini uzmanlara bırakın" dediklerini söyledi.