PYD-ABD görüşmeleri sürüyor

ABD yetkilileri ve PYD liderleri arasında devam eden görüşmelerde Kürt bölgesi için oluşturulabilecek ortak savunma güçleri hakkında fikir birliğine varılmaya çalışılıyor.

Kürdistan bölgesinde, ABD yetkilileri ve PYD liderleri arasında IŞİD'e karşı süren saldırılarda savaşçıların silahlandırılması konusundaki görüşmeler devam ediyor.

PYD Sözcüsü Nawaf Zelil bir Arap gazetesine yaptığı açıklamada PYD'ye sağlanan silahların bir hafta önce Paris'teki bir toplantıda tartışıldığını ve iki taraf arasındaki görüşmelerin Perşembe günü Duhok'ta da devam ettiğini söyledi.

Gazete aynı zamanda Zelil'in, Suriye Kürtlerinin silahlandırılması meselesinin tartışıldığına dair sözlerini de haber olarak geçti. Zelil, Duhok toplantısında, ABD ve PYD liderlerinin YPG için Batılı ve Arapların desteği konusunu da tartıştıklarını söyledi.

Öte yandan, Zelil, Kobane'deki Kürtlere askeri destek göndermek konusunun tartışıldığını, PYD ve ABD görüşmelerinin 2 sene önce başladığını ancak Washington'ın görüşmeleri 'Türkiye'yi üzmemek için' gizli tuttuğunu belirtti.

Suriye Birleşik Kürt Partisi Genel Sekreteri İbrahim Biro da geçen hafta Rudaw'a yaptığı açıklamada kendileri de dahil olmak üzere Kürt gruplarının Ankara'da ABD elçisi ile Rojava'daki Kürtler için potansiyel ABD ve uluslararası destek konusunda görüştükleri bilgisini verdi.

Biro "ABD Suriye muhalefetini bir araya getirmek niyetinde ama aynı zamanda Suriye Kürdistanı'nın farklı olduğunu da biliyorlar bu yüzden de destek almak için Kürt gruplarının beraber çalışmak zorunda olduklarını söylediler" dedi.

Duhok'ta Suriye Kürt grupları arasında geniş kapsamlı bir toplantı devam ediyor, gruplar Kürt bölgesi savunması için ortak olası bir güç oluşturmak için tartışıyorlar.