Putin’den AB’ye rest

Son dönemde Rusya ve AB arasında normalleşmeye başlayan ikili ilişkiler, Ukrayna yüzünden yine çıkmaza girdi.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya doğal gaz boru hattı sistemini modernize etmesi için 2,5 milyar dolar kredi veren Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkilerin yeniden gözden geçirebileceğini açıkladı.

RİA Novosti haber ajansının haberine göre, Soçi'de düzenlediği basın toplantısında, AB'nin Rusya'nın çıkarlarını göz ardı etmesi durumunda Rusya'nın AB ile olan ilişkilerini yeniden gözden geçireceğini söyledi.

Basın açıklamasında, geçtiğimiz hafta sonu Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen uluslar arası enerji konferansında, Ukrayna'nın doğal gaz sisteminin modernize edilmesi kararının Rusya delegasyonu olmadan karara bağlanması konusuna değinen Putin, "Eğer, bu konuda Rusya'nın çıkarları, yadsınmaya devam edilirse, biz AB ile olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçiririz" diye konuştu.

Ukrayna'nın doğal gaz sisteminin modernize edilmesi konusunda Rusya'nın dahil olmadığı sonuç belgesini de değerlendiren Putin, "Kabul edilen sonuç belgesi, iyi düşünülmemiş ve profesyonelce olmayan bir sonuç belgesidir" dedi.

Brüksel'de toplanan konferans sonucunda, Ukrayna doğal gaz sisteminin modernize edilmesi için 2,5 milyar dolar kredi almış ve bunun karşılığında Ukrayna doğal gaz sektörünün şeffaf hale getirilmesi ve yeraltında bulunan doğal gaz depolarının işletilmesinde yabancı şirketlerin yer almasına izin verilmesi taahhüt etmişti.

Konferans, Rusya delegasyonu tarafından terk edilmişti. Konferansa katılan Rusya delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, , konferans sonucunda ortaya çıkan durumun Rusya'nın çıkarlarına ters düştüğü, bu yüzden konferansın terk edilme kararının alındığı ifade edilmişti.