Pakistan’da muhalefet kazandı

Muhalefetin protestoları nedeniyle büyük baskı altında kalan Pakistan hükümeti, 2007’de görevden alınan yargıçların göreve iadesini kabul etmek zorunda kaldı.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan hükümeti, eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından 2007'de görevden alınan Başyargıç İftihar Çaudri ile yaklaşık 60 yargıcın görevlerine dönmesi talebiyle muhalefetin sokakları dökülmesi üzerine, yargıçların görevlerine iade edilmesine karar verdi.

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, dün yaptığı açıklamada Çaudri'nin 21 Mart'ta görevine döneceğini, geçen haftaki gösterilerde gözaltına alınan muhaliflerin ve avukatların da serbest
bırakılacağını açıkladı. Yargıçların görevden alınması üzerine başlayan gösteriler, eski Devlet
Başkanı Müşerref'i iktidardan indiren sürece de zemin hazırlamıştı. Geçen yıl iktidara gelen Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'nin, seçimler öncesinde yargıçları göreve iade etme sözünü tutmaması üzerine muhalefet geçen hafta sokaklara dökülmüş, gösterilerde yüzlerce muhalif ve avukat gözaltına alınmıştı. Muhalefet partileri ve avukatlar, hükümeti protesto amacıyla geçen hafta Karaçi'den İslamabad'a "uzun yürüyüş" başlatmıştı.

Açıklamanın ardından Çaudri'nin başkent İslamabad'daki evinin önünde toplanan yüzlerce avukat hükümetin kararını kutladı. "Uzun yürüyüşe" destek veren ana muhalefet lideri Navaz Şerif de, kararın ardından hükümet karşıtı yürüyüşü durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

İslamabad'da düzenlenmesi planlanan oturma eylemine katılmak üzere başkente doğru yola çıkan Şerif, hükümetin kararından sonra evine geri dönerken yaptığıaçıklamada "İnşallah bundan sonra bu milletin kaderi değişecek" dedi ve karar dolayısıyla Devlet Başkanı Zerdari ile Başbakan Gilani'ye teşekkür etti. İslamabad'daki ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada da, ABD'nin
karardan memnuniyet duyduğu bildirildi. Hükümetin kararında, protesto gösterilerinin yanı sıra, iç siyasetteki gerilimin Pakistan'da Taliban'la mücadeleye zarar vermesinden endişe duyan ABD yönetiminin de rolü olduğu belirtiliyor.