ÖSO, kontrol noktasına Türk bayrağı astı!

Suriye'nin Reselayn ilçesinde kontrolü ele geçirdiği söylenen Özgür Suriye Ordusu, kontrol noktasına Türk bayrağı astı. Kürtlerin de ÖSO'nun ilçeye girişi üzerine alarma geçtiği belirtiliyor.

DİHA'nın haberine göre, Suriye ordusu ile Özgür Suriye Ordusu arasında Perşembe gününden bu yana devam eden çatışmalarda Türkiye ve körfez ülkelerinin desteğindeki ÖSO güçlerinin Suriye'nin elinde bulunan birçok noktayı ele geçirdiği bildirildi. Dün yüzlerce ÖSO militanı, Türkiye üzerinden Serekaniyê’ye girmiş, yaşanan çatışmalar nedeniyle binlerce kişi kentten kaçmıştı.

Ceylanpınar sınır kapısına bitişik olan ve Suriye ordusu tarafından Hudut Kapısı Karakolu olarak kullanılan noktayı ele geçiren ÖSO güçlerine bağlı çok sayıda kişi havaya silah sıkarak ve tekbirler getirerek kutlamalara başladı.

DİHA'nın haberinde, “Bu arada ÖSO güçlerinin arasından yüzü maskeli kişilerin olması dikkat çekti. Çatışma seslerinin kesilmesinin ardından ÖSO güçlerine bağlı birçok silahlı kişinin bir araya gelmeye başladığı noktaya Türk Bayrağı astığı görüldü. Kameralara yansıyan görüntülerde Türk bayrağının kutlama yapılan noktada uzunca bir süre asılı kaldığı ve kutlama alanına Ceylanpınar'dan da çok sayıda kişinin rahatlıkla gidip geldiği görüldü. Çatışmaların sona ermesi nedeniyle Ceylanpınar'a geçen Suriyeliler geri dönmeye başladı.” denildi.

Kürtler alarmda
ANF'nin aldığı bilgilere göre ise, kentte yaşanan çatışmalar sırasında hangi taraftan geldiği bilinmeyen bir kurşun Halk Savunma Birlikleri (YPG) üyesi Ciwan Newaf Ferec’e isabet etti. Ağır yaralanan Ferec, hastaneye kaldırılarak ameliyata alındı.

Yüksek Kürt Konseyi (YKK), silahlı gruplardan kenti terk etmelerini istedi. Olağanüstü toplanan YKK, sabah saatlerinde ÖSO birliklerinin Kürt kentine girmesi ardından kentin savaş alanına döndüğünü, bu nedenle çok sayıda kişinin çevredeki köyler ve Türkiye’ye göç ettiğini söyledi. Rejimin kentte saldırmasına fırsat vermemek için silahlı güçlerden kenti terk etmelerini isteyen YKK, “Biz kentte yaşayan tüm halkları varolan kardeşlik ilişkilerini korumaya çağırıyoruz” dedi. Yüksek Konsey ayrıca kentte bir kriz masası kurulması, halka hizmet komiteleri ile güvenlik komitelerinin aktifleştirilmesi kararı aldı.

TEV-DEM, YPG’yi göreve çağırdı
Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) de yaptığı açıklamada silahlı grupların Serêkaniyê’ye girmesinin Kürt, Arap, Süryani ve diğer halkların iradesine karşı olduğunu belirterek, kenti terk etmelerini istedi. TEV-DEM halkı da yerlerini terk etmemeye çağırırken, YPG’den gerekli tedbirleri almasını istedi.