ÖSO Kobani'ye militan göndermek istiyor

Özgür Suriye Ordusu, IŞİD'e karşı savaşmak için Kobani'ye kuvvet göndermeye hazır olduğunu açıkladı.

El Cezire Türk haber sitresinin verdiği habere göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ya bağlı 1350 asker IŞİD'e karşı savaşmak üzere Kobani'ye gönderiliyor. ÖSO'dan yapılan açıklamada, IŞİD'le mücadele eden ABD öncülüğündeki koalisyonun kendilerinden askeri ve lojistik destek istediği belirtildi.

Kobani'ye asker gönderilmesi kararını ÖSO'ya bağlı İslam Ordusu, Şam Tugayı, Suriye Devrimciler Cephesi, Beşinci Tugay, Hazm Hareketi ve Mücahidin Ordusu grupları birlikte almış oldu.

El Cezire Türk'e bilgi veren ÖSO komutanlarından Abdülcabber Akidi, söz konusu gücün 36 saat içerisinde Kobani'ye ulaşmasının hedeflendiğini söyledi. Akidi, gönderilecek savaşçı sayısını arttırmayı umduklarını söyledi.

Abdülcabbar Akidi, Kobani'ye gitme kararını "Bu bizim görevimiz. Kobani Halep'e bağlı ve Suriye'nin bütünlüğünü korumak adına bunu yapıyoruz. Yaptığımız doğal bir şey. Allah'tan zafer umuyoruz. Biz sadece YPG için değil, oradaki sivillere ve ordumuza bağlı güçlere de destek vermek için gönderiyoruz bu gücü" sözleriyle açıkladı.

Bu kararla ilgili Türkiye'ye de bilgi verdiklerini belirten Akidi, "Onlara bizim bu şekilde karar aldığımız ve destek gücü hazırladığımız ile alakalı bildirimleri gönderdik. Fakat koordinasyon anlamında bir şey gerçekleşmedi. Aynı zamanda koalisyona bildirdik. Bu anlamda koalisyondan her anlamda destek talep ediyoruz. lojistik ve askeri destek istiyoruz." dedi.

Aynı zamanda Kobani'de savaşan YPG güçlerine de alınan bu karara ilişkin bildirileri yolladıklarını ve koordinasyon kurmaya başladıklarını, ancak onlardan hâlâ cevap almadıklarını, cevap geldiğinde 36 saat içinde Kobani'ye gitmiş olacaklarını sözlerine ekledi.

Abdülcabbar Akidi, 2012 yılında Halep'e yönelik başlatılan "muhalif" saldırısını yöneten isim. IŞİD'in Kürtlere yönelik saldırılarının olduğu bir sırada, dönemin ÖSO lideri Salim İdris'in IŞİD ile birlikte hareket eden ÖSO gruplarını eleştirmesi üzerine İdris'e sert sözler sarf etmişti. Yine 2012 yılında, o zamanki BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi arabuluculuğunda Suriye ordusu ateşkes ilan etmiş, Akidi ateşkesin yanlış olduğunu söylemişti.

Akidi, Halep'teki Ming Havaalanı'nı ele geçiren El Kaide ve IŞİD militanları ile birlikte poz verip slogan atmıştı.