Obama ve Romney 'düellosu'

ABD’de 6 Kasım’da yapılması planlanan başkanlık seçimlerine az bir süre kala, Obama ve Romney ilk kez bir televizyon programında karşı karşıya geldi. Daha çok ekonomi politikalarının tartışıldığı programda ağzı iyi laf yapan aday Romney oldu.

ABD’nin Colorado eyaletindeki Denver Üniversitesi’nde önceki gece düzenlenen ve canlı olarak yayınlanan açıkoturumda, ABD Başkanı demokrat Barack Obama ile cumhuriyetçi aday Mitt Romney kozlarını paylaştı. 6 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimlerine az bir süre kala ilk defa bir televizyon programında karşı karşıya gelen ikili ekonomi, sağlık, sosyal harcamalar, bütçe açığı, vergiler ve işsizlik gibi konularda seçim politikalarını tanıttılar.

İHA’nın haberine göre, 90 dakika süren programa ABD’liler büyük bir ilgi gösterirken, ikilinin politikalarının çok farklılık göstermemesi dikkat çekti.

Ağzı iyi laf yapan kazanıyor
Ağzı iyi laf yapanın kazandığı programda, eleştirmenler Romney’in “düelloya” Obama’dan daha hazırlıklı geldiğini söylerken, cumhuriyetçi adayın daha önce çalıştığı yatırım şirketindeki yöneticilik deneyimlerini ve ödediği vergilerle ilgili tartışmaları gündeme getirmeyen Obama eleştirilerin hedefi haline geldi.

Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in, Obama iktidarının “en büyük zaafı” olduğu söylenen yüzde 8,1’lik işsizlik oranını ve zayıf ekonomik toparlanmayı hedef alması eleştirmenlerden “olumlu” not aldı. Romney, devletin çok büyük büyüdüğünü ve bunun da istihdamın yavaş artmasına neden olduğunu söylediği açıklamasında, Obama’nın iki yılını sağlık reform yasasını geçirmeye çalışmakla “ziyan ettiğini” ifade etti.

İktidara geldiğinde “Obamacare” de denilen bu düzenlemeyi yürürlükten kaldıracağını söyleyen Romney, bunun yerine ne getireceğini ise söylemedi. Cumhuriyetçi aday ayrıca, Massachusetts valiliği yaptığı dönemde uyguladığı sağlık reformunun Obama’nın projesiyle aynı olduğu yönündeki iddialara da cevap veremedi.

Obama döneminde 23 milyon ABD’linin işsiz kaldığını ve istihdam artış hızının her yıl azaldığını öne süren cumhuriyetçi aday, Obama’nın dört yıl öncede aynı görüşlere sahip olduğunu ve bunların hiçbirinin sonuç vermediğini savundu.

Eski Massachusetts Valisi Romney, istihdamı arttırmanın ve ekonomiyi geliştirmenin yolunun enerji üretimini ve uluslararası ticareti arttırmaktan, daha fazla mesleki eğitim sağlamaktan, bütçeyi dengelemekten ve küçük işletmeleri desteklemekten geçtiğini kaydetti.

Obama, ABD’nin toparlanmasının orta gelirlilerin toparlanmasına bağlı olduğunu savunurken, Romney, ABD Başkanı’nın son dört yılda orta sınıfı yüksek vergilerle ezdiğini söyledi.

İkilinin daha çok ekonomik politikalarını masaya yatırdığı programda fazlaca detaya girdiği görüldü.

Romney kazandı

CNN’in, hangi adayın başarılı bulunduğunu belirlemek için yaptığı ankette, izleyicilerin yüzde 67’si Romney’i oylarken yüzde 25’i Obama’yı başarılı buldu. İlk tartışma sonunda ABD medyası Romney’in iyi bir performans sergilediği görüşünde birleşirken, Obama’nın sönük bir performans sergilediği değerlendirmesinde bulundu.

Obama ve Romney, 16 ve 22 Ekim’de gerçekleşecek ikinci ve üçüncü açık oturumlarda iç ve dış politika konularını tartışacak. Son anketlere göre Obama’nın seçim yarışını önde götürdüğü belirtiliyor. Seçim öncesinde bir gelenek haline gelen bu tartışma programlarının seçimlerin galibini belirlemede önemli bir rolü olduğu ifade ediliyor.