Obama sessiz, Chavez bastırıyor

ABD'nin "demokrat" başkanı Obama Honduras'taki darbeyi kınamaktan öteye gitmezken, Chavez Obama'yı "açık bir duruş sergilemeye" çağırıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Honduras Başkanı Zelaya'yı taşıyan uçağın ülkeye inişinin askeri cunta tarafından engellenmesinin ardından, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD Başkanı Obama'yı Honduras'ta yapılan darbe ve sürgüne gönderilen Başkan Zelaya konusunda net bir tavır almaya çağırdı.

TeleSUR kanalına bir röportaj veren Chavez "ABD Başkanı'nın açık bir duruş sergilediğini duymak güzel olur çünkü şu ana kadar hep kaçak güreşti" şeklinde konuştu.

Chavez: Honduras ordusu kendi ülkesinde işgalcidir
Başkan Zelaya'yı taşıyan uçağın Honduras'a inmesine izin verilmemesini ise "korkakça" bir tavır olarak niteleyen Chavez, Zelaya'yı karşılamaya giden Honduras halkının "gorillere bir ahlak dersi verdiğini" söyledi.

"Darbenin arkasında Yanki imparatorluğu var" şeklinde konuşan Chavez, Obama'nın da darbeyle açıktan ilişkisi olmadığını, ama "Pentagon'un elinde bir mahkum gibi olduğunu" savundu.

Röportajın ardından Venezuela'nın Ciudad Bolivar şehrinde bir askeri resmi geçide katılan Chavez, burada da Honduras ordusuna yüklenerek "bu askerler kendi ülkelerinde bir işgal ordusu gibi davranıyorlar ve kendi halklarına düşmanlar" şeklinde konuştu.

Konuşmasında Venezuela ordusuna da hitap eden Chavez, askerlerini iki ülkenin orduları arasındaki büyük farkı görmeye çağırdı. "Honduras halkının kendi ordusundan nefret ettiğini, çünkü o ordunun burjuvazi tarafından kendisine karşı kullanılıyor olduğunu" söyleyen Chavez, "Honduras ordusu içerisinde bulunan ve burjuvazinin körlüğüne teslim olmamış subaylardan da ümitli olduğunu" söyledi.

Zelaya Washington'a gidiyor
Ayrıca, sürgündeki Başkan Zelaya'nın salı günü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşeceği açıklandı. ABD daha önce darbe hükümeti tarafından gönderilen altı kişilik heyet ile açıkça görüşmeyi reddetmişti.

Öte yandan ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin kongre ve senato üyeleri, Honduras'taki darbeye ve darbeciler tarafından kurulan cunta hükümetine açıktan destek veriyor. Desteklerini bir propaganda kampanyasına dönüştüren cumhuriyetçiler, Zelaya'nın gece yarısı askerler tarafından tutuklanarak sürgüne gönderilmesini "anayasal düzenin savunusu" olduğunu iddia ediyorlar.

Cumhuriyetçilerin her geçen gün daha abartılı bir hal alan tutumunun, Obama'ya Zelaya'ya arka çıkmamak için bir bahane sağlayabileceği belirtiliyor. İktidara geldiği gündem beri barışçıl demokrasi çağrıları yapan Obama'nın, ABD'nin arka bahçesindeki darbe konusunda, başka pek çok uluslararası örgütün aksine bir haftadır net bir tutum almamış olması ise "barış ve demokrasi" retoriğinin içinin boş olduğu izlenimi veriyor.

Tüm Avrupa Birliği ve Latin Amerika ülkeleri Honduras'taki konsoloslarını çekmiş olmasına rağmen, ABD'nin Honduras konsolosu halen görevinin başında. ABD'nin, cunta iktidarıyla dilediği gibi temas kurabilmek için konsolosu görev başında tuttuğu düşünülüyor.