Obama da “gerekirse” işkenceci

ABD Başkanı Barack Obama’nın 29 Nisan’da bir basın toplantısında söyledikleri, işkencenin kabul edilmesi anlamına geliyor. Obama’nın bu sözleri, daha sonra anaakım medyada da yer almadı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Başkanı Barack Obama'nın 29 Nisan'da bir basın toplantısında kendisine sorulan "asla işkenceye izin verip vermeyeceği" şeklindeki soruya, işkencenin kabulü anlamı çıkarılacak bir yanıt verdi. CBS News'ten Mark Knoller'le yaşanan diyalog aşağıdaki gibi gelişti:

Obama: Mark Knoller?

Knoller: Teşekkür ederim efendim. İzin verin bir önceki sorudan devam edeyim. Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve başkalarının "gelişmiş sorgulama tekniklerinin" kullanımının sadece ulusu korumakla kalmadığı, aynı zamanda insan hayatlarını kurtardığını söyleyerek atıfta bulundukları belgeleri okudunuz mu? Ve eğer ABD'nin bir kısmı gerçek bir tehdit altında olsaydı, kendinizi bu gelişmiş sorgulama tekniklerini otorize eder düşünebiliyor musunuz?

Obama: Belgeleri okudum. Bu resmen gizlilikleri kaldırılıp yayınlanmış değil. Dolayısıyla detay vermek istemiyorum. Ama burada şu kadarını söyleyebilirim, bu teknikler için kamusal raporlar ve haklı göstermeler, yani bu tekniklerin uygulandığı bireylerden bilgi almış olmamız sorunun özünü yanıtlamıyor.

O da şu: Aynı bilgiyi bu tekniklere başvurmadan alabilir miydik? Bu daha geniş bir soruyu da yanıtlamıyor: bu teknikleri kullandığımız için daha mı güvendeyiz?

Dolayısıyla bu kayıtları yayınlamaya ve bu pratikleri durdurmaya karar verdiğimde, bu karar tüm bir ulusal güvenlik ekibine danışılarak ve sonuçta Amerikan halkını ne kadar güvende tuttuğuma bakılarak benim Başkumandan olarak yargılanacağımı bilmem üzerine alındı.
Ben uyandığımda ve yatağa giderken taşıdığım sorumluluk bu. Ve bu yüzden Amerikan halkını güvende tutmak için ne gerekiyorsa yaparım. Fakat ben, bunu yapmanın en iyi yolunun, bizim kim olduğumuzun altını oyan kestirme yollara sapmamamızı sağlamak olduğundan kesinlikle eminim.

Ve bu ilk 100 gün içinde, verdiğim kararı ikinci kez gözden geçirmemi gerektirecek bir bilgi gördüğüm bir durum olmadı.