Obama Afganistan'a 17 bin asker gönderiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'a 17 bin ek asker gönderilmesine onay verdi. Asker sayısını artırma kararının Afganistan'daki durumun 'aciliyeti' nedeniyle alındığı belirtildi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'a ek asker gönderilmesi kararını onayladığını bildirdiği yazılı açıklamasında, Taliban'ın Afganistan'da yeniden güçlendiğini ve El Kaide'nin Pakistan ile Afganistan arasındaki sınır bölgesinde yerleşerek ABD'ye tehdit oluşturduğunu belirtti.

Açıklamasında, Afganistan'a ek asker gönderilmesinin "acil güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak" ve Afganistan'da giderek kötüleşen duruma istikrar kazandırmak için gerekli olduğunu söyleyen Obama, başkan seçilmeden önce de, Irak'taki ABD birliklerini 16 ay içinde çekeceğini ve Afganistan'a "odaklanacağı"nı belirtmişti.

Beyaz Saray'ın Pentagon'la işbirliği halinde aldığı bildirilen söz konusu karar, bazı kaynaklar tarafından ise, Birleşmiş Milletler'in Afganistan'da geçen yıla göre sivil ölümlerinde yüzde 40 oranında bir artışın meydana geldiği açıklamasıyla ilişkilendiriliyor.

ABD askerlerinin, bahar aylarından önce Afganistan'da olmaları ve Taliban güçleri ile çatışmaların yoğunlaştığı Afganistan-Pakistan sınırı bölgesinde konuşlandırılmaları planlanıyor. ABD'nin Irak'taki askerlerini çekmesi gündemde olmasına karşın, Afganistan'a gidecek ABD askerlerinin Irak'ta bulunanlar arasından olmayacağı, ABD Kara Kuvvetleri'nden ve deniz piyadelerinden oluşacağı belirtiliyor.

Obama açıklamasında Afganistan'a gönderilecek asker sayısı konusunda bilgi vermedi. Pentagon'dan gelen bilgiler ise sayının 17 bin olacağı doğrultusunda...

ABD'nin Afganistan'da, 14 bini NATO komutası altında olmak üzere yaklaşık 38 bin askeri bulunuyor. Afganistan'daki 51 bin askerlik işgal gücünde ABD'nin ardından en çok İngiltere ve Kanada'nın asker bulundurduğu biliniyor.