Ninova’da gerilim yükseliyor

ABD’nin işgalden sonra direnişi bastırmak için Kürt askeri birliklerini kullandığı Ninova’da Kürtlerle Araplar arasındaki gerilim artıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ın Ninova eyaletinde Sünni Araplarla Kürtler arasındaki gerilim artıyor. Bölgede Ocak ayında yapılan yerel seçimlerin ardından Kürtler seçim sonuçlarını tanımadıklarını açıklamışlardı.

Musul'u da içine alan Ninova eyaletindeki gerilim uzun süredir devam ediyor. Ocak ayındaki seçimlerden Araplar hakimiyetlerini artırarak çıkmışlardı. Son günlerdeyse Kürtlerin Arap memurların görevlerini yapmalarını engelledikleri haberleri geliyor. Bu, Kürtlerin yerel hükümetin Ninova üzerindeki egemenliğini tanımayı reddettikleri şeklinde yorumlanıyor. Yine bölgeden gelen haberler arasında hükümette bazı mevkiler verilmediği takdirde Kürtlerin askeri güç kullanmayı da düşünebileceklerini ifade ettiği de yer alıyor.
ABD, bölgedeki Sünni Arap direnişi kırabilmek için işgalden sonra bölgeye Kürt askeri birliklerini yerleştirmişti. Bunun sonucunda Arap nüfusun daha fazla olmasına karşın Ninova'da hükümette Kürtlerin ağırlığı daha fazlaydı.

Son yapılan seçimleriyse Arap bir işadamı olan ve güçlü aşiretlerle bağlantısı olan Atheel al-Nujaifi kazanmıştı. ABD kaynaklarına göre Nujaifi'nin Baas Partisi üyeleriyle ve direnişçilerle de bağlantıları var. Nujaifi, Kürtleri oluşturduğu koalisyona hükümette hiçbir mevki vermemiş, bunun üzerine de Kürtler hükümeti boykot etmişlerdi.

Nujaifi, Kürtler askeri güçlerini ABD'nin Irak'ı işgalinden önceki Irak Kürdistanı'nın sınırlarını oluşturan yeşil hattın gerisine çekmedikleri sürece Kürtlerle herhangi bir görüşme olmayacağını söyledi.