Netanyahu Arapları İran’a karşı kışkırtıyor

İsrail Başbakan’ı İran’a saldırmaları durumunda, Ortadoğu’daki gerginliğin azalacağını ve bunun Arap devletleri için de iyi olacağını söyledi. Savunma Bakan Barak ise, İran’dan sonra Türkiye’nin de nükleer silah sahibi olmaya çalışabileceğini iddia etti.

Reuters’in haberine göre, Fransız dergisi Paris Match’a konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a yönelik bir saldırının Ortadoğu’daki gerilimi artırmayacağını tam tersine gerilimi azaltacağını ve bunun Arap devletlerinin çıkarına olacağını söyledi.

“Şüphecilerin düşündüğünün aksine, saldırıdan 5 dakika sonra bir rahatlama hissinin bütün bölgeye yayılacağını düşünüyorum” diyen Netanyahu, "İran’ın Arap dünyasında popüler olmadığını, aksine bölgedeki bazı ülkelerin yanı sıra kendi vatandaşlarının da nükleer silaha sahip bir İran’ın sadece İsrail için değil, kendileri içinde bir tehlike oluşturduğunun farkında olduklarını” iddia etti.

İran’a yönelik bir saldırı durumunda Arap devletlerini de arkasına almaya çalışan İsrail, geçen hafta Sudan’da İran’a füze ürettiği iddia edilen bir silah fabrikasına hava saldırısı düzenlemiş ve bu saldırı “İran’a gözdağı” olarak yorumlanmıştı. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti ise, 'İran'ın ne kendisi ne de müttefikleri için Sudan'da üretilmiş silahlara ihtiyacı var'' diye konuşmuştu.

“Türkiye’nin de nükleer silahı olur”
İngiltere’de yayınlanan Daily Telegraph gazetesine konuşan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise, İran’ın nükleer silah edinmesi durumunda Türkiye’nin de nükleer silah sahibi olmaya çalışabileceğini iddia etti.

İran’ın nükleer silah üretmekte kararlı olduğunu iddia eden Barak, bunun Ortadoğu’da bir silahlanma yarışı başlatacağını savundu. Suudi Arabistan’ın birkaç hafta içinde, Türkiye’nin birkaç yıl içinde ve Mısır'ın ise bu ülkelerin ardından nükleer silaha sahip olabileceğini öne süren Barak’ın, zaten hali hazırda İsrail ve Türkiye’de bulunan nükleer silahlardan bahsetmemesi ise dikkat çekti.

(soL- Dış Haberler)