Mursi iki hafta sonra ilk defa konuştu

Mısır’da muhalif güçler dün de Mursi karşıtı protestolarına devam etti. Askerler tanklarla korunan Başkanlık Sarayı civarında sokağa çıkma yasağı ilan ederken, muhalifler Müslüman Kardeşler’in başkent Kahire’deki merkez ofisini ateşe verdi. Mursi ise “meşru yönetimi devirmek isteyenlere izin vermeyeceğim” dedi.

Mursi karşıtları önceki gün Başkanlık Sarayı önünde Mursi yanlıları ile yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Perşembe günü de protestolarına devam etti.

Çarşamba günü başkent Kahire’deki Başkanlık Sarayı civarında yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 6 kişi hayatını kaybetmiş, 600’den fazla kişi de yaralanmıştı. Olayların ardından Başkanlık Sarayı askerler ve tanklar tarafından koruma altına alınırken, Cumhurbaşkanlığı Muhafızları, dün saat 15.00 itibariyle binanın çevresinin boşaltılması için ültimatom verdi.

Mısır merkezli Ahram Online’ın haberine göre, Sosyalist Halkçı İttifak Partisi, Dostour Partisi ve Devrimci Maspero Gençlik Birliği gösteri yasağına rağmen Başkanlık Sarayı’na doğru üç koldan yürüdü.

Bununla birlikte, dün akşam saatlerinde Müslüman Kardeşlerin Kahire’deki merkez binasının ve siyasi kandı Adalet ve Özgürlük Partisi’nin bazı ofislerinin muhaliflerce kundaklandığı bildirildi.

İlk yasağın süresinin dolmasının ardından hükümet başkentte düzenlenecek tüm gösterilerin yasaklandığını duyurdu.

Mursi: “Tolerans göstermeyeceğim”
Mısır’da tansiyonun iyice yükselmesinin ardından dün televizyondan Mısırlılara seslenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, muhaliflere diyalog çağırısında bulunsa da tartışmalı anaysa ve kararname konusunda geri adım atmayacağı sinyallerini verdi.

Şiddetin yaşanan siyasi krizi için bir çözüm olmayacağını ifade eden Mursi, muhalefet için “yabancı destekli” derken bu kesimlerin meşru iktidarına karşı şiddeti körüklediğini iddia etti.

Mursi’nin 22 Kasım’da yayınladığı ve kendisine olağan üstü haklar veren kararnameyle ilgili olarak “Kararname muhalefeti harekete geçirdi, bu kabul edilebilir” derken, şiddete başvuranların cezalandırılacağını ifade etti. Kararnamenin yargının işini yapmasına engel olmadığını ya da sivillerin haklarını ellerinden almadığını söyleyen Mursi, yargını siyasetten uzak kaldığı sürece hak ve özgürlükleri koruyabileceğini dile getirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı, İslamcıların ağırlıkta olduğu Kurucu Meclis’ten alelacele geçirilen şeriat kanunlarına dayalı anaysa taslağının planlandığı gibi 15 Aralık’ta referanduma sunulacağını kaydetti.
“Meşru muhalefetle şiddete başvuran Vandalları birbirinden ayırdığını” söyleyen Mursi “Muhalefet 6’ıncı maddenin sorunlu olduğunu düşünüyor. Bu konuda ısrar etmeyeceğim. Kararname ise referandumdan sonra sona erecek” diye konuştu.

Bugün 12,30’da bazı muhalif temsilcilerle bir araya geleceğini söyleyen Mursi diyalog çağırısında bulunurken, 6 Nisan hareketinin Facebook’tan yaptığı açıklamada “Cuma günü yapılacak gösterilerin Mursi için kırmızı kart anlamına geleceğini” yazdı.

(soL- Dış Haberler)