Mülteci kamplarındaki Suriyeli kadınların satıldığı iddia ediliyor!

Mülteci kamplarındaki Suriyeli kadınların Arap zenginlerine satıldığı ileri sürüldü.

İtalyan Corriere della Sera'nın haberine göre, Türkiye, Lübnan, Irak ve Ürdün’deki Suriyeli mülteci kamplarında bulunan kadınlar Arap zenginlerine satılıyor. “Düşük fiyatlı gelinler” adı altındaki satışları ise mülteci kampında gönüllü olarak çalışan yerel “insani yardım” görevlileri gerçekleştiriyor.

Radikal’in gazeteci Reha Us’tan aktardığı habere göre, Suriye’deki çatışmalardan kaçıp mülteci kamplarına yerleşen kadınlar, körfez ülkelerindeki Arap zenginlerine satılıyor. Yaşları küçük olan kadınların 1000-2000 euroya, dul kadınların ise 4,500 euoroya kadar satıldığı ifade edilirken, satışların çoğunlukla Ürdün sınırındaki kamplarda gerçekleştiği öne sürülüyor.

Corriere della Sera ise iddialarına kaynak olarak insan hakları kuruluşu Bridge to Freedom Foundation’ın kurucusu ABD’li Cassandra Clifford’u gösterdi.

Clifford, “Bu şartlarda alan da memnun satan da. Maalesef önüne geçilmiyor ama bildiğiniz gibi Suriyeli kadınlar Araplara göre çok daha beyaz tenli ve iri gözlü. Çekicilikleri var. Fiyatlar Arap zenginleri için çerez parası gibi” diye konuştu.

Türkiye, Lübnan, Irak ve Ürdün’deki mülteci kamplarına 500 bin Suriyelinin sığındığını hatırlatan gazete, Ürdün’ün Zaatari kampındaki insani yardım kuruluşu Kitab el Sunna’nın temsilcisi Ziyad Hamad’ın görüşlerini de aktardı.

“Bu sömürü değil cömertlik”
Hamad, “Bu asla bir sömürü değil bir cömertlik. Bu para, ekmek bulamayanlar için bir şans. Gidip başka bir zengin ülkede paşalar gibi yaşayacaklar. Bazen kendileri bize başvurarak ‘Bizi Araplara satın’ isteğinde bulunuyorlar. Hayatlarının değişmesi için büyük bir fırsatı kaçırmak istemiyorlar” diye kendini savundu.

Ebu Yusuf soyadlı 27 yaşındaki üç çocuklu Suriyeli dul bir kadın ise, “Elbette bir Suriyeli adamla evlenmek isterim. Ancak geriye dönüp böyle bir şansı yakalamam zor. Kocam Esad yanlılarınca katledildi. Üç çocuğa artık nasıl bakabilirim? 55 yaşındaki bir Suudi mühendise gelin olmayı kabul ettim. Benim gibi dul kadınların onlarcası böyle refah getirecek bir yeni hayatı düşlüyor” iddiasında bulundu.

Hatay mülteci kampında yaşayan 42 yaşındaki Suriyeli eylemci Nahel Kadri ise, “Çok şükür burada Ürdün’deki gibi değiliz. Buradaki kamp Türk polisi ve bizim özel güvenlikçilerimiz tarafından sıkı bir şekilde denetleniyor. Zengin Araplar buraya girerlerse başlarına dert alırlar ve çıkamazlar. Bunu böyle bilsinler ve kadınlarımıza, kızlarımıza dokunmasınlar” açıklamasını yaptı.

"Arap forumlarından buluyorlar"
Eylül ayının başında Hürriyet gazetesinin Arap basınına dayandırdığı haberde, Ürdün’deki mülteci kamplarında kalan 15 yaşından küçük kız çocuklarının para karşılığında Suudi Arabistanlı zenginlere satıldığı iddiaları gündeme gelmişti.

Haberde yaşı ilerlemiş birçok Suudi’nin, Suriyeli sığınmacı ailelerin içinde bulunduğu durumdan istifade etmeye çalıştığına dikkat çekilmişti.

Arap gazetesi The National’da yazan Hassan Hassan, Zengin Suudilerin evlenecekleri Suriyeli kız çocuklarını bulmak için internetteki Arap forumlarını kullandığını, ailelerin zoruyla evlendirilen kızlar için bu kişilerin, 125 dolar ile 250 dolar arasında değişen meblağlar ödediğini ifade etmişti.