Lieberman'ın ilk icraatı: Filistin devleti olmaz!

İsrail'in yeni Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman 2007'deki Annapolis Anlaşması'nın İsrail'i bağlamadığını söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail'in yeni Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun "barış için mücadele edeceğiz" sözlerinin ardından görevi Tzipi Livni'den devralan yeni Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasını öngören Annapolis Anlaşması'nı tanımadıklarını, zaten İsrail Meclisi'nin (Knesset) böyle bir anlaşmayı onaylamadığını söyledi.

Bugün bir törenle eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin yerine geçen Avigdor Lieberman, "Bizi bağlayan tek bir metin var o da Annapolis Konferansı değil" diyerek sadece "Yol Haritası"nın kendilerini ilgilendirdiğini belirtti. Avigdor, "İsrail hükümeti ve Knesset hiçbir zaman Annapolis'i onaylamadı" diye ekledi.

Yol Haritası, Yakın Doğu'ya ilişkin uluslararası Kartet (ABD, AB, Rusya ve BM) tarafından geliştirilen bir plandı. Bu plan İsrail'in yanında bir Filistin devletinin kurulmasını öngörüyordu ancak aynı plan 1968 sonrasında İsrail tarafından ilhak edilen toprakların büyük bir kısmının İsrail'in elinde kalmasını öngörüyordu. 2003 yazında başlatılan bu plan bir ölü metin olarak kaldı zira o dönemde de Likud Lideri Benyamin Netanyahu anlaşmaya karşı çıktı.

ABD'nin Annapolis kentinde ise İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin lideri Mahmud Abbas, Yol Haritası'nda öngörüldüğü şekilde Filistin devleti konusunda bir anlaşmaya varmak için barış görüşmelerinin yeniden başlamasına karar vermişlerdi.

10 Şubat'ta yapılan seçimlerden sonra 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset'e 27 sandalyeyle girmeyi başaran ve başbakan olarak atanan Likud Partisi lideri Benjamin Netanyahu, dünkü yemin töreninden önce yaptığı konuşmada, Filistin ile yürütülecek barış müzakerelerine hazır olduğunu söylemişti.

Netanyahu, "Filistin Yönetimi'nin liderleri, eğer siz gerçekten barış istiyorsanız o zaman barışa ulaşmak mümkün olur. Benim yönetimimdeki hükümet, barış doğrultusunda ekonomi, güvenlik ve politika konularında çalışmalarını yürütecektir" açıklamasında bulunmuştu.

Lieberman'ın söz konusu çıkışı ise "pazarlık" olarak yorumlanıyor. Zira ABD ve İsrail bağımsız bir Filistin Devleti olmadan sorunun çözülemeyeceğine ikna olmuş durumdalar. Lieberman'ın müzakere konusu ettiği ise 1968'den sonra işgal edilen Filistin topraklarının ne kadarının İsrail'de kalacağı. Aşırı sağcı Lieberman'ın İsrail Evimiz Partisi çoğunlukla İsrail'e daha sonra gelmiş ve Filistinlilerin toprakları üzerinde yaşayan Yahudiler'den oy alıyor.