Libya’da yaşanan çatışmalarda en az 11 ölü

Libya’nın Bingazi kentinde dün akşam yaşanan çatışmalarda en az 11 kişi öldü. Çatışmalar kenti elinde bulunduran İslamcı militanlarla Halife Haftar'a bağlı ordu güçleri arasında gerçekleşti.

(soL - Dış Haberler) Libya’nın kuzeydoğusunda bulunan Bingazi kentini kontrol eden İslamcı Libya Şafağı örgütüne bağlı militanlarla, eski General Halife Haftar’a sadık güçler arasında çıkan çatışmalarda en az 11 kişi öldü. General Haftar’ın geçen hafta Bingazi’yi militanlardan geri almak için harekete geçmesinden bu yana ölenlerin sayısı 110’u geçti.

Libya özel kuvvetleri sözcüsü Meylud El Zevi, dün gece ordunun iki aydan bu yana ilk kez Bingazi’ye girmeyi başardığını duyurdu.

Libya’nın uluslararası güçlerce tanınan Başbakanı Abdullah El Tani’nin geçen hafta yaptığı açıklamada ordu ve müttefik güçlerinin başkent Trablus ve Bingazi’yi geri almaya hazır durumda olduğunu duyurmasının ardından taraflar yeni hamleler yapmıştı.

Ağustos sonunda Trablus’un militanların eline geçmesinin ardından Libya hükümeti ve parlamentosu Tobruk’a taşınmış, Trablus’taki isyancılar ise uluslararası güçlerce tanınmayan bir hükümet ve parlamento kurmuştu.

2011’de Kaddafi rejiminin sona ermesinden bu yana Libya’da sular durulmuyor. Kaddafi’nin düşürülmesi ülkenin, farklı gruplar arasında sonu gelmeyen çatışmalara sahne olmasına ve merkezi bir otoritenin bir türlü kurulamamasına yol açtı.