Kürt Ulusal Kongresi neden ertelendi?

Irak Kürdistanı'nın önemli isimlerinden Fuad Hüseyin, Kürt Ulusal Kongresi'nin bütün partilerin mutabakatıyla ertelendiğini söylerken, esas anlaşmazlığın Rojava olduğunu belirtti.

(soL - Dış Haberler) Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, Rudaw'a verdiği mülakatta Kürt Ulusal Kongresi'nin neden ertelendiğine dair açıklamalarda bulundu.

Hüseyin, kongrenin bütün partilerin ortak kararıyla ertelendiğini söylerken, kimi teknik hususlar da bulunduğunu, ancak esas erteleme gerekçesinin Rojava konusundaki ihtilaflar olduğunu vurguladı.

Hüseyin, ertelemenin Mesud Barzani ile ilgisi olmadığını, bu kongrenin dört senedir Barzani'nin gündeminde olduğunu iddia etti. Hüseyin'e göre, Rojava konusundaki anlaşmazlıklar büyük ve bu sorunlar çözülmeden kongre toplanamaz.

Kongrenin ertelenmesinde İran, Irak ve Türkiye gibi bölge ülkelerinin payı olduğu iddialarına yönelik olarak, "Tabii ki, eğer kongrenin büyük Kürdistan'ı yaratacağını söylerseniz, bölge ülkelerinden bu tip tepkiler gelecektir ve geldi de" derken, dört parçadaki Kürtlerin kongreyi değişik şekillerde tarif edişinin de bu sonuca neden olduğunu söyledi. Hüseyin, bazı partilerin bu kongreyi bir "büyük Kürdistan"ın kuruluşu olarak gördüğünü, bazılarının ise Avrupa Birliği veya Arap Birliği türü oluşumlarla kıyasladığını, ancak bütün bunların yanlış olduğunu savundu. Hüseyin, Barzani'nin bu kongreyle birlikte dünyaya "Biz tek bir ulusuz.Kendi kimliğimiz var ve hedeflerimize siyasi araçlarla ve diyalogla ulaşmak istiyoruz" mesajını vermek istediğini ileri sürdü.

Hüseyin ayrıca, karar olarak alınmamış ancak tartışılabilecek konuların medyaya "karar verilmiş" gibi yansıtılmasını da doğru bulmadığını söyledi.

Kürdistan yönetiminin anayasal bir statüsü, kendi hükümeti ve bayrağı olduğunu, bu nedenle kongreye davet edilen diğer partilerden daha farklı bir yerde durduğunu kabul eden Hüseyin, ayrıca delege seçiminde de sorun yaşandığını, örneğin Doğu Kürdistan partilerinin her parça için 150 delege önerisinde bulunduğunu, ancak PKK'nin Kuzey'de daha fazla nüfus bulunduğu için bunu kabul etmediğini iddia etti.