Keşmir’de bağımsızlık eylemleri

Keşmir’de, Hindistan’dan bağımsızlık ve soruna uluslararası müdahale talep eden on binlerce kişi Birleşmiş Milletler ofislerinin önünde toplandı.

soL (DIŞ HABERLER) Keşmir'de müslümanlar, yeşil ve siyah bayraklarla yürüyerek, Keşmir'in bağımsızlığını istediler. Önde gelen ayrılıkçılardan Masarat Aalam, liderlerin Birleşmiş Milletler'e (BM) Hindistan'ın insan hakları ihlallerini anlatan ve BM'nin müdahalesini talep eden bir dilekçe vereceklerini söyledi.

Yıllardır süren sorunun son günlerde oldukça yoğunlaşması, Haziran ayında Hint yetkililerinin, bölgedeki bir Hindu tapınağının yakınındaki 40 hektar alanı Hindu ziyaretçiler için hizmet binaları inşa edilmek üzere bir şirkete vermesiyle başladı. Bunun bölgedeki ibadethanelerin oranını Hindular yönünde değiştirme planının bir parçası olduğunu iddia eden Müslümanlar, protestolar düzenlediler.

Bunun ardından, hükümetin dengede durmak için Hindular aleyhine verdiği bir kararı, bu kez Hindular protesto etti, protestolarda iki Hindu kendini öldürdü. İki grup arasında gerilim adım adım yükselirken, hazirandan beri gerçekleştirilen protestolarda 34 kişi öldü. Ayrıca Hindistan'da sık sık bombaların patlamasının bir sebebi olarak da Keşmir sorunu gösteriliyor.

Keşmir'deki ayrılıkçı hareketin tarihi çok daha eskilere gitse de, bu hareketin barışçı olmaktan çıkması 1989 yılında gerçekleşti. On binlerce can kaybına yol açan soruna, Hindistan'ın yanı sıra Pakistan da sürekli taraf oluyor. Keşmir'de ayrılıkçı gruplardan bazıları tam bağımsızlık isterken, bazı gruplarsa Pakistan'la birleşmek istiyor.