Katar İhvan'cıları sınırdışı edecek iddiası

Katar ile Suudi Arabistan arasında bölgesel gerilimin, Katar'ın bazı önemli Müslüman Kardeşler üyesini sınırdışı etmeyi kabul etmesiyle aşıldığı iddia ediliyor.

(soL - Dış Haberler) İki Körfez ülkesi Katar ile Suudi Arabistan arasında bir süredir devam eden gerilimin çözüldüğü iddia edildi.

Gulf News'ün Bahreyn'den yayın yapan El Ayam'dan aktardığına göre, Körfez İşbirliği Örgütü (KİÖ) içinde, başını Katar ile Suudi Arabistan'ın çektiği gerilim, Katar'ın ülkede bulunan bazı önemli Müslüman Kardeşler (İhvan) mensubunu sınırdışı etmeyi kabul etmesiyle aşıldı. Sınırdışı edilecek İhvan'cıların sayısının 15 civarında olduğu belirtilirken, Doha'da yaşayan 5 Birleşik Arap Emirlikleri ve 2 Suudi Arabistan vatandaşının da bunların arasında olduğu kaydediliyor.

Anlaşmanın bir diğer unsuru olarak ise, Katar ekseninde yayın yapan ünlü El Cezire televizyonunun, KİÖ içindeki bazı ülkelerede yaşananlara yönelik agresif yayıncılığını yumuşatması ve Mısır'da Mursi'yi deviren askeri darbeye "askeri darbe" demekten kaçınması belirlendi. Katar'da yaşayan muhalefet yanlılarının da Katar medyasını ya da Katar'ın finanse ettiği medyayı kullanması yasaklandı.

Umman'ın Dış İlişkilerden Sorumlu Bakanı, Londra'dan yayın yapan Suudi destekli El Hayat'a verdiği mülakatta, KİÖ içindeki sorunun dışarıdan müdahale olmadan çözüldüğünü ve bu sorunların artık geçmişte kaldığını savundu.

Suudi Arabistan ve Katar, özellikle Mısır'da Mursi'yi deviren askeri darbe ve Suriye konusundaki yaklaşım farkları nedeniyle önemli bir gerilim yaşıyordu.