James Bond’ların kamuflaj numarası tutmadı

Somali’de önceki gün İslamcı milisler tarafından kaçırılan iki Fransız gazeteci için koparılan yaygara gazetecilerin Fransız ajanı olduklarının öğrenilmesiyle boşa çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Somali’nin başkenti Mogadişu’da Salı günü kaçırılan iki gazetecinin Fransız ajanı olarak ülkede çalıştıkları ortaya çıktı. İsmi açıklanmayan iki ajan, kamuflaj amacıyla kendilerini gazeteci olarak tanıttıkları Otel Sahafi’de 10 kadar silahlı milis tarafından kaçırıldı. 18 yıldır iç savaşın hüküm sürdüğü Somali’de iki gazetecinin kaçırılması tüm dünyada tepkiyle karşılandı, aralarında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün de olduğu örgütler olayı kınadı. Ancak bir süre Somalili ve Fransız yetkililer açıklama yaparak iki Fransız vatandaşının gazeteci olmadıklarını, Somali devletine güvenlik konusunda tavsiyeler vermek için 9 Temmuz’da ülkeye giriş yaptıklarını belirtti.

Kaçırılma olayından hemen sonra devletin ilgili tüm birimleri ve Fransız Büyükelçiliği harekete geçti. Somalili bir hükümet yetkilisi, kaçırılan kişilerin güvenlik gerekçesiyle gizli çalıştıklarını belirtti. Kaçırma girişiminin ardında Somali hükümetine karşı mücadele eden İslamcı örgütler Hizbul İslam ve El Şahab’ın adı geçiyor. Reuters ajansına konuşan Somalili başka bir yetkili “Fransız vatandaşlarının bırakılması için müzakereler başlatılmıştır. Belki fidye isterler, kesin miktarı bilmiyorum. Fakat biz onların serbest bırakılması için elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

Basın örgütleri de ajanların oyununa geldi
İlk haberlerde gazetecilerin kaçırıldığını öğrenerek olayı kınayan Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) durumun Fransızların işgüzarlığı olduğunun ortaya çıkmasıyla yeni bir açıklama yaptı. RSF, yaptığı yazılı açıklamada, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki otelde kendilerini gazeteci olarak tanıtan Fransızların bu tutumuna şaşırdıklarını ve üzüldüklerini belirtti. Açıklamada, "gazeteci olmak bir kılıf değil, gazetecilik bir meslek. Bu tutum bizi şaşırttı. Resmi görevli danışmanların bu yönteme başvurmasına gerek yoktu. Bu tutum, bölgedeki gazetecileri de tehlikeye atıyor. Ancak elbette derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz" ifadesi kullanıldı.

Fransa askeri üssüyle varlığını sürdürüyor
1991’den beri iç savaşın hüküm sürdüğü Somali’de orduyla İslamcı milisler arasında çatışmalar yaşanıyor. Mogadişu savaşın etkisiyle dünyanın en tehlikeli şehirlerinden biri haline geldi. Milisler başkentteki birkaç bölgeyi ele geçirmiş bulunuyor. Son zamanlarda artan korsan olaylarından sonra ülkede yabancı devletlerin sözü daha geçerli oldu. Bu ülkelerden biri de Fransa. Fransa'nın Cibuti'de askeri üssü var. Askeri üstte Somali’deki iç savaşta görev alan güvenlik güçleri de eğitiliyor.

Bilindiği gibi, eski bir Fransız sömürgesi ve Somali'nin kuzey komşusu olan Cibuti Cumhuriyeti, Fransa'nın ülke dışındaki en büyük askeri üssü konumunda. Cibuti'de birkaç bin Fransız askeri personeli bulunuyor. Bunlar arasında, 13. Yabancı Lejyon Yarı Tugayı da bulunuyor.