İtalya'da ABD üssüne protesto

8-10 Temmuz'da İtalya'da gerçekleştirilecek G-8 zirvesi öncesi protestolar, erken başladı. Dün genişletilmesi planlanan Vicenza'da bulunan ABD Üssü protestoların hedefindeydi.

soL (DIŞ HABERLER) İtalya'nın Vicenza kentindeki ABD Üssünün genişletilmesi planının protesto ı edildiği gösterilerde çatışma çıktı.

Binlerce göstericinin katıldığı eylemde çatışma, göstericilerin üsse giden köprüyü geçmelerini engellemek için polisin ateş açmasıyla başladı. Polisin göstericilerin yürüyüşlerine devam etmelerine izin vermesi ile çatışmalar büyümeden eylem tamamlanarak sona erdirildi.

Gösterinin aynı zamanda, 8-10 Temmuz tarihlerinde İtalya'nın L'Aquila kentinde gerçekleştirilecek olan G-8 zirvesine de protesto niteliği taşıdığı belirtiliyor. G-8 Zirvesine, ABD, Japonya, Almanya, Fransa, Britanya, İtalya, Kanada ve Rusya liderleri katılacaklar. Zirvede ayrıca, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin liderleri yer alacaklar.

Gündemdeki 500 milyon dolarlık proje ile ABD Üssünün genişletilmesi planlanıyor. Proje gerçekleştiği takdirde, İtalya'nın kuzey bölgesindeki Vicenza kentinde kurulu bulunan üs, Avrupa'nın en büyük ABD üssü haline gelecek. Üssün yer aldığı Dal Molin Havaalanı'nda başlatılacak genişletme çalışmalarına İtalyan hükümeti onay verirken, bölge halkı yapılan referandumda üssün genişletilmesine karşı çıkmıştı.