'İsrail Şalit için 450 Filistinli'yi bırakacak' iddiası

İsrail'in, Hamas'la yürüttüğü ateşkes görüşmelerinde, asker Gilad Şalit'in karşılığında 450 Filistinli tutsağı serbest bırakmayı kabul ettiği söyleniyor.

soL (DIŞ HABERLER) Hamas'ın elinde esir bulunan İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında, Tel Aviv yönetiminin hapishanelerdeki 450 Filistinli tutsağı serbest bırakmayı kabul ettiği söyleniyor.

Kahire'de Hamas ile İsrail arasında devam eden ateşkes görüşmelerini yürüten delegasyona dayandırılan habere göre, serbest bırakılacak tutsakların akıbetleri müzakere ediliyor. İsrail yönetiminin, serbest bırakılan tutsakların bir kısmının Gazze'ye bir kısmının da yurtdışına gönderilmesinde ısrar ettiği, Hamas delegasyonunun ise bırakılanların yaşadıkları yere serbestçe dönmesini talep ettiği bildiriliyor.

Fetih'in muhalif kanadından Mervan Barguti'nin de adı serbest bırakılacak tutsaklar arasında yer alıyor ve Tel Aviv'in, Filistinli liderin Batı Şeria'ya dönmemesi konusunda ısrar ettiği kaydediliyor. Daha önce Hamas ile anlaşmasının "Mahmut Abbas'ı üzeceği"nin İsrailli yetkililer tarafından söylendiği hatırlanacak olursa, Barguti'nin Batı Şeria'ya dönmemesi için Tel Aviv'in bastırmasının ardında Fetih lideri Mahmud Abbas'ın olabileceği düşünülüyor.

Önceki gün, Hamas temsilcisi Mahmut El Zahah, Tel Aviv yönetimiyle hiçbir konuda ilerleme sağlayamadıklarını, Hamas'ın Şalit konusunu da müzakere etmediğini belirtmişti. Hamas'ın askeri kanadının sözcüsü Ebu Obediya da görüşmelerde ilerleme olduğuna yönelik basında yer alan haberleri yalanlamıştı. Obediya, görüşmelerin dondurulduğunu da sözlerine eklemişti.

İsrail yönetimi elinde esir tuttuğu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadet'in serbest bırakılmaması konusunda diretiyor.