İsrail 'petrol' peşinde

İsrail, 1967’de “işgal ettiği” Suriye toprakları olan Golan Tepeleri’nde petrol araması için ABD menşeli bir enerji şirketine uluslararası hukuku hiçe sayarak onay verdi.

İsrail Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı’nın, geçtiğimiz çarşamba Amerikan şirketi Genie Enerji’ye verdiği izin doğrultusunda, şirket Golan Tepeleri çevresinde 250 metrekarelik bir alanda petrol arayabilecek.

Genie Enerji yaptığı açıklamada, mevcut jeolojik verilerin ön analizi sonucunda, petrol arama ruhsatı aldıkları alanda önemli miktarda petrol bulunabileceği izlenimi edindiklerini ancak projenin farklı teknik yaklaşımlar ve zaman gerektirdiğini belirtti.

Genie Enerji’nin 60 yaşındaki “esas adamı” Effi Eitam 60 yaşında ve sağcı İsrail Kabinesi’nin eski bakanlarından olarak biliniyor. Kendisinin Yom Kipur Savaşı’nda edindiği üstün hizmet madalyası bulunuyor ve halen Golan Tepeleri’nde ikamet ediyor.

Uluslararası kınama bekleniyor
İsrail 1967’de 6 Gün Savaşı sonrasında 2500 Suriyeli’nin öldürülmesi ve 591’inin esir alınmasının ardından Golan Tepeleri’ni işgal etmişti. 1981’de İsrail’in Golan’ı ilhak etmiş olması, uluslararası hukuk ve BM kararları tarafından da kınanmıştı.

İsrail-Suriye barış görüşmeleri 20 yıl önce bölgede petrol arama izinlerini durdurmuş ancak görüşmeler kesin bir çözümle sonuçlanmamıştı.

Öte yandan, İsrail’in verdiği sondaj izninin uluslararası kınamaya konu olması beklenirken, ABD Başkanı Barack Obama da bahar aylarında İsrail’e bir gezi planlıyor.

(soL - Dış Haberler)