İsrail her şeyi sansürlüyor

İsrail ordusu, yurtdışında savaş suçlusu olarak yargılanmalarının önüne geçmek amacıyla, Gazze operasyonuna katılan hiçbir asker ve subayın adının basında yer almaması için sansür uyguluyor.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail'de askeri sansür mekanizması, medyada Gazze saldırısına katılan subayların isminin hiçbir şekilde geçmemesi amacıyla işliyor. İsrail Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, saldırıda görev alan subaylar hakkında, yurtdışında savaş suçlusu olarak yargılanmalarının önünü açabilecek her türlü bilgiyi sansürlüyor.

Medyada uygulanacak askeri sansür kararı, Adalet Bakanı Menaçem Mazuz ve Askeri Başyargıç Avihay Mandelblit tarafından alındı. Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'nin de karar sürecine katıldığı kaydedildi.

Son günlerde uygulamaya konulan sansür, tabur komutanı ve altındaki rütbelerde bulunan askerlerin fotoğraflarını ve tam adlarının kullanılmasını önlemeye yönelik. Karar, tugay komutanlarının şimdiden deşifre oldukları düşünülerek alınmış.

Sansür, teğmenden yarbay rütbesine kadar askerlerin hangi spesifik bölgedeki çatışmalarda görev aldıklarının yazılmasını da yasaklıyor. Bakanlıklar, özellikle bazı subayların verdiği, nereleri yıktıklarını anlatan röportajların kullanılmasından rahatsız.

Birçok örgütün, şimdiden savaş suçu işlediğini belirledikleri askerlerden oluşan listeler hazırlamaya başladıkları biliniyor.