İsrail Gazze'ye yardım konvoyuna saldırdı

İsrail, Gazze'ye yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya müdahale etti. Müdahalede 16 kişinin öldüğü, en az 30 kişinin de yaralandığı söyleniyor.

İsrail donanması, Gazze Şeridi’ne gitmek üzere yola çıkan yardım gemileri konvoyuna sabaha karşı dört buçuk sularında hem havadan hem de denizden elit komandolarla saldırı düzenledi. İsrailli haber kaynakları, 16 ölü ve 30'dan fazla yaralı olduğunu bildiriyor. Yardım konvoyundaki gemilerden biri olan 600 kişilik yolcu taşıyan Mavi Marmara isimli gemiye İsrail askerlerinin iniş yaptığı, ateş açtığı ve gaz bombası ile müdahale ettiği kaydedildi.

İsrail donanmasına ait gemiler tarafından İsrail’e 68 mil kala takip ve tacizin başladığı, geminin yönünü değiştirmesinin talep edildiği, geminin yönünün değiştirilmemesi üzerine ve gemiden beyaz bayraklar da kaldırılmasına rağmen İsrail’e ait helikopterlerden sivil gemiye ateş açıldığı bildiriliyor.

Gemidekilerin bildirdiğine göre henüz güneş doğmadan önce iki zodyak bot gemiye yanaşarak pervaneleri etkisiz hale getirdi. Geminin yavaşlamasının ardından İsrail askerleri helikopterlerden geminin güvertesine indirme yaptılar. Bu sırada gemidekiler kendilerini savunurken iki İsrail askerinin yaralandığı kaydedildi. İsrail, hem geminin etrafındaki botlardan, hem helikopterlerden, hem de güverteye inen askerleriyle gemide bulunan yolculara ateş açtı. Askerler bir süre sonra gemiyi terk ettiler.

Yaralananlar arasında İsrail'deki Müslüman cemaatinin başı Şeyh Raid Salah da bulunuyor.

Saldırının uluslararası karasularda gerçekleştirilmesine ve İsrail karasularının 15 milden itibaren başlamasına karşın İsrail tarafından yürütülmekte olunan bir tatbikat gerekçe gösterilerek İsrail’in takibe başladığı ve sonrasında da müdahalede bulunduğu ifade ediliyor.

Ancak gemiyle her türlü iletişim kesildiği için net bilgi alınamıyor. Gemilerin rotası, İsrail'in Hayfa limanına çevrildi.

"Gemidekiler silahlıydı, bize saldırdılar"

NTV canlı yayınına katılan İsrail Başbakanlık Basın Sözcüsü Ofir Gendelmann, filodakilerin İsrail askerlerine ateş açtıklarını, 8-10 İsrail askerinin yaralandığını ve gemidekilerin Gazze'dekilere yardım etmek gibi bir tavırlarının olmadığını, amaçlarının İsrail'in egemenliğine karşı çıkmak olduğunu iddia etti. Gemide "sopalar, ufak silahlar, bıçaklar" bulduklarını belirten Gendelmann, kendilerinin bildiğine göre 10 kişinin öldüğünü, 5 kişinin de İsrail hastanelerinde tedavi altında olduğunu söyledi.

Sabah saatlerinden itibaren saldırı İstanbul'da protesto edildi
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'yi görüşmek üzere bakanlığa çağırdı. Ankara'da İsrail Büyükelçiliği ve Levy'nin rezidansına giden yollarda yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. İstanbul'daki İsrail Başkonsolosluğu önünde ise sabahın erken saatlerinden itibaren kalabalık birikmeye başladı. Sabahın erken saatlerinde birkaç yüz kişi, Levent'te bir iş merkezinin üst katlarında bulunan Konsolosluğa girme girişiminde bulundu, ancak polis tarafından binaya ulaşamadan durduruldu. Konsolosluk önündeki kalabalığın sayısı giderek artarken, şiddet ise sona ermiş durumda. Kalabalık sloganlar ve pankartlarla İsrail'i protesto ediyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı açıklaması: İsrail sonuçlarına katlanacak

Gazze'ye giden yardım filosundaki 6 gemiden 3'ünde insani yardım malzemesi, 3'ünde ise çeşitli ülkelerden yaklaşık 700 insani yardım gönüllüsü bulunuyor. Yardım gönüllüleri arasında İsveç Çevre Partisi Milletvekili Mehmet Kaplan, 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Kuzey İrlandalı Mairead Corrigan Maguire, yaşlı bir soykırım tanığı, Avrupa ülkelerinden milletvekilleri ve gazeteciler de yer alıyor.

(soL - Dış Haberler)