İsrail çılgınlıkta kararlı

İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda, bu hafta sonu Cenevre’de yapılacak toplantıda anlaşmaya varılması ihtimalinden endişe duyan İsrail yönetimi, savaş sözcüğünü daha fazla kullanmaya başladı.

(soL - Dış Haberler) İsviçre’nin Cenevre kentinde bu haftasonu, İranla batılı ülkelerin anlaşmasından endişe duyan İsrail tarafı savaş sözcüğünü daha fazla dillendiriyor. İngiliz Financial Times’a konuşan İsrail eski Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror, ülkesinin gerekirse İran’ı tek taraflı vurabileceğini söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanlığını da yapan emekli General Amidror, “İranlıları durdurabilecek yeterli kabiliyetimiz var. Blöf yapmıyoruz. Çok ciddiyiz ve İsrail’in kendini savunması olasılığına hazırlanıyoruz” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon önceki gün bölgesel savaş ihtimalini değerledirdi. İran’ın bölgedeki en önemli müttefiki olan Suriye’nin füze kapasitesinin yarı yarıya azaldığını iddia eden Yalon, Hizbullah’a da stratejik silahların gitmesini engellemeyi başardıklarını kaydetti. İngiliz Sunday Times, anlaşmadan endişe duyan bir diğer bölge ülkesi olan Suudi Arabistan’ın İsrail’e olası bir saldırı durumunda hava sahasını açmayı kabul ettiğini iddia etmişti. İsrail’in elindeki Alman yapımı denizaltılar da böylesi bir saldırıyı mümkün kılıyor.

Filistin ilk oyunu kullandı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda dün tarihi bir an yaşandı. Geçtiğimiz yıl, “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanan Filistin, BM’de ilk oyunu kullandı. BM Genel Kurulu’nda, eski Yugoslavya topraklarında 1991’den sonra gerçekleşen uluslararası hukuk ihlallerini kovuşturan Uluslararası Mahkeme’ye (ICTY) üye seçimi yapıldı. Üç yargıcın yarıştığı seçimlerde ICTY’nin yapısı gereği üye olmayan gözlemci devletlere de oy hakkı tanıyınca, Filistin’i BM’de temsil eden Riyad Mansur da sandık başına gitti.