İsrail Batı Şeria'daki yerleşimleri genişletecek

Batı Şeria'daki varolan yerleşimleri boşaltması beklenen İsrail'in Filistinlilerin topraklarındaki yerleşimleri daha da büyüteceği ortaya çıktı.

soL (DIŞ HABERLER) Batı Şeria'daki yerleşimleri boşaltması beklenen İsrail Birleşmiş Milletler'in aldığı onlarca karara rağmen bölgedeki yerleşimlerini daha da büyütecek.

Haaretz Gazetesi İsrail yönetiminin bölgeye en büyük yerleşimlerden birini kurmaya hazırlandığını ve binlerce evin inşasına başlanacağını duyurdu. Hükümet tarafından henüz onaylanmayan plan Batı Şeria'daki askeri olmayan işleri yöneten Sivil Yönetim tarafından hazırlandı.
Plan Batı Şeria'da 550 yeni apartmanın ve 4450 birimlik büyük bir yerleşimin inşasını içeriyor. Halihazırda 132 ailenin yaşadığı bölgeye 2 bin apartman dairesinin yapılması ve buraya İsrailli ailelerin yerleştirilmesi hedefleniyor. Doğu Kudüs'ün Batı Şeria ile bağlantısını kesmesi hedeflenen yerleşimlerin sayısı toplam 3 bin 500 aparatman dairesi. Plan gerçekleşirse işgal edilmiş topraklarda yaşayan İsraillilerin sayısının 2 katına çıkacak. Hükümet planla ilgili sessizliğini korurken Sivil Yönetim adına açıklamalarda bulunan bir yetkili yeni yerleşimleri açmak konusunda yetkilerinin olmadığını sadece bölgenin ihtiyaçları konusunda uzman görüşü sunduklarını söyledi.

Uluslararası hukuk tarafından "işgal" olarak tanımlanan yerleşimler İsrail hükümetlerinin seçmenlerine yönelik en büyük vaatleri arasında yeralıyor. Çoğu zaman fakir ailelerin yerleştirildikleri binalar İsrail sağı için oy deposu oluyor. Söz konusu planın en büyük savunucusu ise hükümeti kurmakla görevlendirilen Benyamin Netanyahu.

ABD Annapolis'te çizilen yol haritasına uyulması için İsrail'in 2001 yılından bu yana yaptığı yerleşimlerin boşaltılmasını istemişti. İsrail ise özellikle Doğu Kudüs'ün Filistin yönetiminin bulunduğu Ramallah ile bağlantısını kesmek için bu bölgede yeni yerleşimlerin yapımına hız vermişti. Netanyahu seçimlerden önce birleşik Kudüs'ün İsrail'in başkenti olacağı iddialarını tekrarlamıştı.