İran nükleer programda ısrarcı

Hafta boyunca Batı’dan gelen yaptırım taleplerine yanıt veren İran lideri Mahmud Ahmedinejad, nükleer programın askıya alınmayacağını tekrarladı.

soL (DIŞ HABERLER) İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, İran'ın nükleer araştırmalarını durdurmayacağını söyledi. Hafta boyunca ABD, İngiltere ve Fransa tarafından yapılan İran'a yaptırım çağrılarına yanıt veren Ahmedinejad, "Ne yaparlarsa yapsınlar, İran nükleer faaliyetlerini sürdürecek. Yaptırımlar umrumuzda değil" dedi.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Ahmedinejad, nükleer faaliyetlerin askıya alınması süresinin dolduğunu ifade ederek, gelecek hafta New York'ta katılacağı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda, başkanlık seçimleri devam eden ABD'nin iki devlet başkanı adayıyla görüşmek istediğini dile getirdi.

İran'ın nükleer programı, Kasım ayında sonuçlanacak olan ABD devlet başkanlığı seçimlerinde önemli bir başlık teşkil ediyor. Demokrat Parti adayı Barack Obama, İran'la diyalogdan yana tavır koyarken, Cumhuriyetçi aday John McCain, daha saldırgan bir söylem kullanıyor. Ahmedinejad daha önce de ABD Devlet Başkanı George W. Bush ile doğrudan görüşmek istediğini belirtmiş, ancak Washington müzakere koşulu olarak İran'ın uranyum zenginleştirme programını askıya almasını istemişti.

Hafta başında BM'nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından yayınlanan bir raporda, İran'daki nükleer programın incelenmesi sürecinin Tahran'ın engellemeleriyle karşılaştığı belirtilmişti. Ahmedinejad ise UAEK raporunun, ülkenin nükleer programının barışçıl olduğunu kanıtladığı yorumunda bulunmuştu.