İran’da Tudeh ayaklanmadan yana

İran’da seçimlerden bu yana sokaklara siyaset hakimken, komünist Tudeh Partisi bu kamplaşmada Ahmedinecad’ın karşısında yer almak gerektiğini düşünüyor.

soL (DIŞ HABERLER) İran'da Ahmedinecad'ın seçim galibiyetinin ardından muhalefetin seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle başlattığı eylemler dinmek bilmiyor. Hem Ahmedinecad yanlıları, hem de Musavi yanlıları İran sokaklarını kaplamış durumda.

Ülkenin köklü siyasi oluşumlarından komünist Tudeh Partisi Merkez Komitesi'nin konuya dair yaptığı açıklamada, bu seçimlerin bir kez daha gerici rejime dair bir referanduma dönüştüğü savunuldu. Açıklamada, rejimin büyük kentlerdeki çoğunluğu bastırmak için baskı kuvvetlerine bir yarı-darbe için emir verdiği belirtilerek, sokaklara çıkan binlerce genç insanın, rejimin başarısız olduğunun bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Ahmedinecad adına açıkça milyonlarca oy yazılması ve Hamaney'in seçim sonuçlarını onaylaması, ruhani lider ve silahlı milislerinin, milyonlarca İranlı'nın iradesine karşı kullanılan devlet şiddetinin örgütleyicileri olduğunu gösteriyor" denilerek, bunun rejim için bir dönüm noktası olduğuna, sözde "içeriden eleştirenlerin" en sınırlı siyasi faaliyetlerine bile izin verilmeyeceğini ortaya koyduğuna dikkat çekiliyor.

Tudeh Merkez Komitesi, açıklamasında "Halkın, gericileri öfkelendiren ve yüreklerine korku salan gücünün eriyip gitmesine izin vermemeli ve insanların düş kırıklığı içerisinde geri çekilerek sahneyi gerici güçlere bırakmasının önüne geçmeliyiz" dedi. Açıklamada, ülkedeki tüm toplumsal ve politik güçlerin, seçim sonuçlarını geçersiz ilan etmesi gerektiği ve mücadelenin genişletilmesi ve örgütlenmesi yoluyla rejimin baskı altına alınması gerektiği savunuldu.