Irak'tan çekilme karmaşası

Irak'taki ABD işgal güçlerinin komutanı General Ray Odierno ay sonuna kadar Irak'taki tüm kentlerden çekilerek, kent merkezlerinin kontrolünü Irak güçlerine devredeceklerini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'taki ABD işgal gücünün çekilip çekilmeyeceğine dair belirsizlikler sürüyor. Irak'taki işgal gücünün komutanı General Ray Odierno, ay sonuna kadar birliklerin Irak'ın tüm şehirlerinden çekileceğini söyledi.

ABD-Irak Ortak Güvenlik Anlaşması'nın öngördüğü gibi askerlerin ay sonuna kadar bütün şehirlerin dışına çıkarılması beklenirken, sadece Musul'da eğitmen, danışman ve irtibat subaylarının kalacağı belirtildi.

Son aylarda bazı ilerlemelerle birlikte Musul'daki güvenlik durumunun daha iyi olduğunu ifade eden Amerikalı general, artık kentlerden çıkma zamanının geldiğini ve "imzalanan anlaşmaya uymaları gerektiğini halkın anlamasının çok önemli olduğunu" anlattı.

Irak'taki işgal güçlerinin ülkeyi tamamen terk etmesine dair tartışmalar ise devam ediyor. Irak Güvenlik Anlaşması 2012 yılına kadar ülkedeki bütün yabancı askerlerin çıkmasını öngörüyordu.