Irak'ta Arap-Kürt mübadelesine hazırlık mı?

Irak'taki hızlı IŞİD ilerleyişinden Arapları da sorumlu tutan Kürt siyasetçilerin, bir Arap-Kürt mübadelesi için hazırlık yaptığı iddia edildi.

(soL - Dış Haberler) Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u ele geçirmesinin ardından bölgeden kaçan Ezidiler ve Kürtler, Arap komşularının IŞİD'e destek vermesini gerekçe göstererek, bir daha Araplarla birlikte yaşamalarının zor olduğunu düşünüyorlar.

Al Monitor'dan Vager Saadullah'ın haberine göre, Arap komşuların ihaneti hikayeleri, göçmen Kürtlerin arasında hızlı yayılıyor. Kendilerine yardım eden Arapları övmekten de geri kalmayan Kürtler, bununla birlikte bu sayının çok az olduğunu vurguluyorlar.

Eski bir milletvekili olan Mahma Halil, artık Araplarla birlikte yaşayamayacaklarını, ABD ve uluslararası toplumdan Araplarla kendileri arasında bir sınır oluşturmalarını istediklerini söyledi.

3 dönem boyunca KDP'den milletvekilliği yapan Zummarlı Muhsin Sadun, Zummar'ın çeperinde 20 köy bulunduğunu ve bu köylerin çoğunluğunun IŞİD'i desteklediğini kaydetti. Sadun, Araplarla Kürtlerin ortak yaşadığı bölgeleri IŞİD'den kurtardıktan sonra, IŞİD'le işbirliği yapan Araplarla bir arada barış içinde yaşayamayacaklarını savundu.

"Tekrar nasıl komşu oluruz?" diye soran Sadun, idari olarak Kürtlerle Arapları ayıracak bir plan hazırlama niyeti olduğunu söyledi. Sadun, "IŞİD'e yardım eden suçlu Arapları görmek istemiyoruz, ama onları öldürmek de istemiyoruz. Karışık bölgelerde yaşayanlar olarak bununla ne yapacağımıza karar vereceğiz. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin de bizi desteklemesini umuyor ve istiyoruz. Arap köyleri idari olarak Arap yönetimine, Kürt köyleri ise Kürt yönetimine bağlanmalı" dedi.

Ancak Sadun'un önerisine göre, Zummar civarında kalan bazı köylerin Arap bölgesiyle bağı yok. Aynı şekilde, Şengal'deki bazı Kürt köylerinin de Kürt bölgesiyle teması bulunmuyor. Bu önerinin hayata geçirilmesi için "nüfus mübadelesi"nin yapılması gerekiyor.

Sadun da bunun farkında ve şunları söylüyor: "Zummar'da 20 Arap köyü var. 17'sini idari olarak ayırabiliriz ve 3 tanesi kalır. Bir uzlaşma sağlayabilir ya da mübadele yapabiliriz."