Irak Kürt Yönetimi istifaları konuşuyor

Talabani’nin lideri olduğu partideki istifaların nedeni hala kesinleşmedi. Seçimler öncesinde yaşanan bu durum Barzani’nin ekmeğine yağ sürecek şeklinde yorumlanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'ta Kürt yönetiminde istifaların ardından belirsizlik devam ediyor. Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani'nin vasiyet mektubunda oğluna Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'ne sığınmasını yazması partiden 5 kişinin istifasına neden oldu.

İstifalara neden olarak Talabani'nin parti yönetimini oğluna devretme planları da gösterilirken Genel Başkan Yardımcısı Kusret Resul olmak üzere, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin önde gelen üyeleri istifa etti. Partinin iç mekanizmalarında yaşanan sıkıntının yanı sıra Mayıs ayında Kürt Yönetimi'nin başkanlığı için yapılacak seçimlerin de krizden etkilenmesi olası görünüyor. Ayrıca halen Başbakan olan Kürdistan Demokratik Partisi'nden Neçirvan Barzani'nin yerine Kürdistan Yurseverler Birliği'nden birinin seçilmesi öngörülürken partide yaşanan kriz komplo teorilerinin artmasına neden oluyor.

Celal Talabani'nin iddialarla ya da istifalarla ilgili henüz bir açıklaması bulunmazken, partinin birliğini tehdit eden krizi önlemek üzere Bağdat'dan Süleymaniye'ye geçtiği bildirildi. KYB ve parlamento üyesi Talabani'nin yeğeni Ala Talabani, durumun partideki yozlaşmadan kaynaklandığını ve "birtakım kişilerin kaynaklar, partiye gelen paralar ve bu paraların kimler tarafından harcandığını sorguladığını" belirtti. Irak parlamentosundan bağımsız Kürt milletvekili Mahmut Otman ise KYB'nin temel iki Kürt partisinden biri olduğunu ve bu tür bir sorunun tüm siyasi tabloyu bozacağını vurguladı.

Mesut Barzani'nin bu tablodaki yerinde bir sarsılma yaşanmazken, gelişmeler ABD'nin Barzani'nin bölgede başrolü oynamasına yönelik bir müdahalesi olarak da yorumlanıyor.