Irak Kürt Meclisi peşmergenin geçişini onayladı

Irak Kürt Bölgesi Meclisi, peşmergenin Kürt bölgesinden Suriye'nin kuzeyindeki Kobanê’ye geçişine izin veren tasarıyı kabul etti.

(soL - Dış Haberler) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin talebi üzerine parlamentonun konuyu gündemine aldığını belirtti. Hoşnav, "Eğer Suriyeli peşmergeler gidecek olsaydı parlamentonun kararına gerek olmayacaktı. Kobanê’ye gidecek peşmergeler, özel eğitilmiş ve modern silahları kullanacak birliklerden seçilecek" dedi.

Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Kobanê'ye gidecek peşmergelerin, daha çok Suriye'de konuşulan Kürtçe'ye yakın lehçe kullanan Duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor. Özel eğitim alan ve bölgede IŞİD'e karşı savaşan "Zerevani" ve "anti terör" birliklerinden peşmergeler Kobani'ye gönderilecek.

"200 peşmerge gönderilecek"
Irak Kürt Meclisi'nin kapalı oturumuna katılan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Oturumda, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 peşmergenin Kobani’ye gönderileceğini söyledi. Bakan, peşmergenin Silopi-Nusaybin ve Suruç güzergahından Kobanê’ye geçeceğini belirtti" dedi.

Pazar akşamı ABD uçakları, Kobanê'yi savunan YPG güçlerine havadan silah, mühimmat ve ilaç yardımı attı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 20 Ekim Pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, peşmergenin destek için Kobanê’ye geçişine yardımcı olduklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de peşmerge güçlerinin Kobanê'ye geçişini Türkiye'den kendilerinin talep ettiğini açıkladı.

IŞİD'in Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kasabası Kobanê'ye yönelik saldırıları 16 Eylül'de başladı. Bir süredir ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan Kobanê ve çevresindeki IŞİD hedeflerini vuruyor.