İnsan Hakları İzleme Örgütü Müslüman Kardeşler'i mezhepçi nefreti körüklemekle suçladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçtiğimiz hafta Mısırı’da dört Şii’nin linç edilmesinin sorumlusu olarak ülkede mezhepçi çatışmayı körükleyen Devlet Başkanı Mursi’yi gösterdi.

Geçtiğimiz hafta, başkent Kahire’ye bağlı Ebu Musallem mahallesinde yaşayan Sünni gruplar, dini bir festival için mahalleye gelen bir Şii şeyhinin bulunduğu evi basarak, buradaki misafirlere saldırdı. Saldırganlar evde bulanan en az dört kişiyi linç ederek öldürdü.

Polis olayla ilgili 8 kişiyi gözaltına aldı.

New York Merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Ortadoğu temsilcisi Joe Strok ise yaptığı açıklamada, dört Şii’nin mezhepçi linç sonucu vahşi şekilde öldürülmesinin, ülkede iki yıldır azınlık gruplara dönük nefret söyleminin ardından geldiğini ve iktidardaki Müslüman Kardeşlerin bu nefret söylemine ya göz yumduğunu ya da zaman zaman bunu körüklediğini söyledi.
Mısır’da Şii İslam’ın yayılmasından korkan Sünni İslamcılar, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Şubat ayında ülkeyi ziyaret etmesinin ardından, Şii karşıtı söylemlerini artırdılar. Ahmedinejad, bu ziyaretinde Mısır’a stratejik müttefiklik önerisinde bulunmuştu.
Öte yandan İran’da Şiiler nüfusun çoğunluğunu oluştururken, 84 milyonluk Mısır’da bu oran oldukça düşük durumda.
Stork ise açıklamasında, Ebu Musallem mahallesinde yaşanan linç olayının, Şiilerin, kendi özel alanları olan evlerinde bile toplanmalarına izin olmadığı anlamına geldiğini kaydetti.

Mursi’ye suçlama
Müslüman Kardeşlere yakınlığı ile bilinen Devlet Başkanı Muhammed Mursi ise, saldırıları kınadı ancak, muhalefet, Mursi ve Müslüman Kardeşleri, iktidar ortağı aşırı İslamcı Selefilerin desteğini kazanmak için bu mezhepçi saldırılara izin verdiğini söyledi.
Bununla birlikte HRW, polisin saldırıya neden geç müdahale ettiğinin de sorgulanması gerektiğine dikkat çekti.

Şii lider 48 saat süre verdi Mısırlı Şiilerin sözcüsü Beha Enver ise, hükümeti, aralarında din adamı Hasan Şehate'nin de bulunduğu Şii mezhebine mensup 4 vatandaşın öldürülmesi olayına karışanların yakalanmaması halinde davayı uluslararası mercilere taşımakla tehdit etti.

Enver, başkent Kahire'deki Fatimiler Araştırma Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, olayla ilgli olarak Mursi'nin gerekli sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mursi'ye katillerin yakalanması için 48 saat süre tanıdıklarını dile getiren Enver, "Olayın sorumluları yakalanmazsa davayı uluslararası mercilere taşıyacağız" dedi.

(soL- Dış Haberler)