İngiltere işsizliği danışmanlıkla çözecek!

İngiliz Hükümeti, iş aramayı bırakan beyaz yakalı ve yöneticilere moral verip kariyer desteği sunmak için 40 milyon pound'luk, işsizlikten kaynaklı depresyon ve anksiyete ile savaşmak için ise 13 milyon pound'luk paketler hazırladı. Yorumlar, İşçi Partisi'nin orta sınıf seçmenlerini kaybetmekten korktuğu yönünde.

soL (DIŞ HABERLER) İngiliz Hükümeti, artan işsizliğe karşı danışmanlık ve psikolojik yardıma dayalı iki ayrı paket hazırladı. Kısa bir süre önce, işini kaybeden insanlarda ortaya çıkan depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için özel danışmanlık hizmetlerine 13 milyon pound aktarılacağı açıklanmıştı. Şimdi ise, uzun bir süredir iş aramaktan vazgeçmiş olan beyaz yakalılara ve yöneticilere bire bir danışmanlık hizmeti verilmesini, grup terapileri uygulanmasını, yeni kariyer olanakları ile ilgili bilgi verilmesini ve ve "körelen iş arama becerilerinin yeniden geliştirilmesini" içeren ikinci bir paket açıklandı.

Hükümet bu iş için özel iş ve işçi bulma şirketlerine toplamda 40 milyon pounda varan ödeme yapacak. Independent gazetesine açıklama yapan Çalışma ve Emeklilik Bakanı James Purnell, bu paketin halkın vergilerini kullanarak düşük ücretlilerden yüksek ücretlilere kaynak transferi anlamına geleceği şeklindeki yorumları reddederek tek amaçlarının "insanların iş hayatından uzak kalıp CV'lerinde delik açılmasını engellemek ve iş arayan herkese gerekli beceri ve özgüveni kazandırmak" olduğunu savundu. Paketten yararlanması düşünülen öncelikli meslek gruplarının bankacılar, avukarlar ve mimarlar olabileceğini söyleyen Purnell, hiçbir hizmetin mavi yakalılardan kısıtlanmasının söz konusu olamayacağını da ekledi.

Purnell, beyaz yakalı işsizlerin iş ve işçi bulma kurumlarına gitmekten utanç duymaması gerektiğini de söyleyerek "Artık buraları eskisi gibi değil. Uzayıp giden kuyruklar yerine herkese tek tek randevu veriliyor. Sosyal güvenlik ofisinden ziyade bankayı andırıyor" dedi.

İşçi Partisi milletvekillerinden bazılarının, özellikle işçi sınıfının yoğun olduğu bölgelerinden seçilenlerin pakete sıcak bakmadığı ve partinin çekirdek seçmenini memnun edecek politikalar geliştirilmesini önerdikleri söylenirken, orta sınıf seçmenin yoğun olduğu bölgelerin milletvekillerinin ise partilerinin 1997'de Tony Blair liderliğinde yükseliş yakalamasını ve kendilerinin seçilmesini sağlayan orta sınıf seçmenin oylarını kaybetmekten korktuğu kaydediliyor.

İngiltere'de resmi rakamlara göre işsizlik 2 milyonu aşmak üzere ve önümüzdeki üç ay boyunca da hızla artması bekleniyor. Son bir yılda işsizlik maaşı alanların sayısında ciddi bir artış gerçekleşti.