Independent yazarı Patrick Cockburn: ‘AKP, Suriye’de ABD’nin başlıca aracı haline geldi’

<em>Independent </em>yazarı Patrick Cockburn, “AKP, geçtiğimiz yılda ABD’nin Suriye politikasının başlıca aracı halene geldi” diye yazdı.

Independent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn, “ABD’nin Ortadoğu’daki etkisinin zirveye ulaştığı dönem geride kaldı” başlıklı yazısında, Arap Baharı’nın ABD için oluşturduğu tehditlerin yanı sıra yeni olanaklar da sunduğunu ifade etti.

Cockburn, ABD’nin, Mısır’ın eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’e verdiği desteği, Suudi Arabistan ve İsrail tarafında “korku yaratacak” kadar erken bir aşamada çektiğini ifade ederken, Müslüman Kardeşler’in, kendisini askeri darbelere karşı koruma ve Mısır silahlı kuvvetlerinin gücünü kırma konularında ABD ile bir uzlaşma arayışı içinde olduğunu dile getirdi.

Cockburn şöyle devam etti:

Bu, önemli ölçüde, Başbakan Tayyip Erdoğan ve partisi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) başarılı stratejisiyle oldu ve bu, onun neden ABD’nin 2003’teki Irak işgaline katılmaya hazır olduğunu ve geçtiğimiz yıl da ABD’nin Suriye politikasının başlıca aracı haline geldiğini açıklıyor.

Cockburn ayrıca, Mısır ve Türkiye’deki İslami fakat demokratik ve kapitalizm yanlısı partilerle kurulan ittifakın Atlantik güçlerinin çıkarına olduğunu belirtirken, ABD yönetiminin başkanlık seçimlerinden sonra, Türkiye aracılığıyla Esad’ı devirmek için askeri müdahaleye başvurup başvurmayacağı sorusunu gündeme getirdi.

Independent yazarı son olarak, savaşı bitirmenin en hızlı yolunun, Esad’ın yurt içindeki ve dışındaki müttefiklerine “yok olma” sırasının kendilerinde olmadığına dair verilecek güvence olduğunu savundu.