Halkların kardeşliği işte böyle olur

Küba ve Venezuela ikinci 10 yıllık işbirliği anlaşmasını imzaladı. Peki geçen on yılda Latin Amerika’nın emperyalizme karşı savaşan iki onurlu ülkesinde ne gibi başarılara imza atıldı?

Küba ve Venezuela hükümetleri, iki ülke arasında sırasında 30 Ekim 2000’de imzalanan Kapsamlı İşbirliği Anlaşması’nın süresini 10 yıl daha uzattıklarını açıkladı.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Küba ile işbirliği yaparak Venezuela’nın Küba halkına, Küba Devrimine ve Bolivarcı Harekete katkı sunmaktan mutluluk duyacağını belirterek Latin Amerika’nın bu iki ülkesinin sosyalizm yolunda emin adımlarla ilerlediğini vurguladı.

Chavez, Küba ve Venezuela arasındaki işbirliğinin önemini vurgularken “30 Ekim 2000’i tarihsel bir ilerleme olarak hatırlamalıyız, çünkü o zamanlar bu kardeş halka (Küba) bir adım daha yaklaşmak konusunda hükümet içinde de direnç gösteriliyordu ve burjuvazi hem devlete ait, hem de özel bir çok kurumu ele geçirmiş durumdaydı” diyen Chavez, “Bugün Küba ile devrim yolunda kol kola ilerliyoruz” diye devam etti.

Yeni 10 yıllık İşbirliği Anlaşması ile, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında kullanılmak üzere 6 milyar 556 milyon dolarlık ortak bütçe ayrıldığı bildirildi.

10 yılda neler başarıldı?
Tıp alanında dünyanın ileri gelen ülkeleri arasında gösterilen Küba, nüfusunun ve maddi kaynaklarının azlığına, Amerikan ablukasına rağmen sağlık alanında hızla gelişmeye devam ediyor. Küba, aralarında ABD’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeye tıbbi destekte bulunuyor. Düşük nüfusuna rağmen yaklaşık 75 bin doktorun görev yaptığı bu Ada ülkesinde binlerce sağlık programı projesi yürütülüyor. 2004’te uygulamaya konulan Mucize Görevi ile 3 yıl içerisinde çeşitli Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden bir milyonun üzerinde hastayı tedavi eden Küba, son 5 yılda 6 milyonu aşkın kişiye ücretsiz göz ameliyatı yaparak da büyük bir dayanışma örneği sergiliyor.

Küba böyle bir perspektifle, Venezuela ile yapılan işbirliği çerçevesinde, ülke genelinde 6 binin üzerinde muayenehane açılmasını, böylelikle koruyucu sağlık hizmeti verilmesini sağladı. Küba’nın desteğiyle, 24 saat hizmet veren 3 bin 19 diş kliniği, 459 göz kliniği, 514 tanı merkezi, 559 rehabilitasyon merkezi, 28 ileri teknoloji merkezi kuruldu. Bu merkezlerde 31 bin Kübalı doktor ve sağlık personeli hizmet vermeye başladı. Küba’dan sonra Venezuela’da da Latin Amerika Tıp Üniversitesi kuruldu.

Küba’nın desteğiyle uygulanan Barrio Adentro programı ile 439 milyon hasta sağlık hizmeti aldı, 295 bin hayat kurtarıldı. Kübalı diş hekimleri Venezuela görevleri boyunca 61 milyon hasta baktı. Göz doktorları 2 milyon kişiyi ameliyat etti.

Venezuela ise Küba’nın ABD ablukasının yarattığı ekonomik sıkıntıları aşmasında yardımcı oldu. Küba ve Venezuela arasında çok sayıda enerji ve ticaret anlaşması imzalandı. Küba'daki petrol ve doğalgaz rafinasyon sistemini güçlendirmek üzere bir kurum oluşturulması kararlaştırıldı. Venezuela’nın desteğiyle Matanzas’da günlük 150 bin varil kapasiteli yeni bir rafineri kuruldu. Venezuela Petrol Dairesi'nin Küba Temel Sanayi Bakanlığı'na teknoloji geliştirme için gerekli ürün ve hizmetleri sağlamak üzere destek sağlamaya başladı. Venezuela, Küba’ya sağladığı petrol miktarını artırdı.

Küba Temel Sanayi Bakanlığı, Santiago ve Cienfuegos illerindeki var olan rafinerilerin genişletilmesi ve yenilerinin kurulmasıyla Küba'nın günlük petrol rafinasyon kapasitesini 350 bin varile çıkarmak üzere Venezuela petrol şirketi PDVSA ile ortaklaşa üç dört yıl sürecek bir programa imza attı.

Küba, petrol arama ve sondaj işlemlerinde de Venezuelalı uzmanlarla çalıştı. Enerji Devrimi sürecinde tüketimin azaltılması, ampullerin, beyaz eşyaların tasarruflu olanlarla değiştirilmesi gibi uygulamalarda Venezuela’nın payı büyük oldu.

İki ülkede mühendislik, tasarım, planlama gibi işlerin yürütülmesi için Sosyalist Yazılım Fabrikaları kurulmasını için çalışmalara başlandı.

Venezuela’nın katkısıyla Küba’da deniz altından fiber bağlantılı internet ağı daha da yaygınlaştırıldı.

İki ülke arasındaki işbirliği spor alanında da göze çarpıyor. Dünya çapında başarılara imza atmış Kübalı koçlar, Venezuelalı atletlerin yetiştirilmesi için çalıştı. 6 bini aşkın spor eğitmeni Venezuela’da binlerce çocuğa eğitim verdi.

Küba, Venezuela’nın , bir süredir önüne koyduğu Venezuela Ordusu’nun geliştirilmesi hedefine yönelik yardımlarda da bulundu. 2004’ten itibaren çok sayıda Kübalı askeri uzman Venezuela Ordusu’ndaki subayları eğitti.

Venezuela ve Küba arasında tarımsal üretimi verimli hale getirmek için de bir dizi anlaşma imzalandı. Küba’dan hammadde olarak alınan şeker kamışı Venezuela’daki şeker fabrikalarında işlenerek ülkeye geri gönderiliyor. 400 bin Kübalı tarım teknisyeni Venezuela’lı köylülere üretim süreçlerinde yardımcı oluyor. Ayrıca iki ülke arasında ormanlık alanları genişletmek kararı doğrultusunda çift taraflı uygulanan çevre anlaşmaları da bulunuyor.

İki ülke arasındaki işbirliği madencilik alanında da ön plana çıkıyor. Bakır, çinko, krom ve mermer üretiminde iki ülkenin maden bakanları koordinasyon halinde çalışıyor.

2004’te tüm Latin Amerika ülkelerini kapsamak hedefiyle yola çıkan ALBA’nın kuruluş aşamasında da Küba ve Venezuela başrolü oynadı. İki ülke arasında işbirliğine dayanan kapsamlı görüş alışverişleri doğrultusunda ALBA deklarasyonu oluşturuldu ve Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Devlet Başkanı Hugo Chávez Frías ve Küba Cumhuriyeti Devlet Konseyi Başkanı Fidel Castro Ruz imzalarıyla kamuoyuna duyuruldu.

Her iki ülke de yarattığı sosyal dönüşümlerle diğer Latin Amerika ülkeleri için somut bir örnek oluştururken, sergiledikleri dayanışma ve işbirliği ile ülkelerarası ilişkiler konusunda adeta tüm dünyaya ders veriyor. Bu sebeple “¡Vamos Bien!” , ABD emperyalizmine karşı sosyalizm yolunda ilerleyen Küba ve Venezuela halklarının ortak şiarı haline geliyor.

(soL - Dış Haberler)