'Guantanamo'yu kapamak güç olacak'

ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın Guantanamo'daki hapishaneyi kapamak istemesini olumlu bir yaklaşım olarak değerlendiren İsviçreli senatör Dick Marty, "Ancak bu iş çok güç" yorumunda bulundu.

Aslı Kayabal (İtalya) Avrupa Konseyi İnsan Hakları komisyonunda görevli İsviçreli senatör Dick Marty, "Gerçek mesele Guantanamo'yu kapamak değil halen içeride bulunan 200-300 tutuklunun durumuna acil bir çare bulmak" diye konuştu.

Guantanamo'da Kafkavari bir havanın hakim olduğunu vurgulayan Marty şöyle devam etti, "Sorun şu ki halen Amerikan hapishanesinde bulunan 300 dolayında tutuklunun ülkelerine girmeleri mümkün değil. Bazı devletler ise bu tutukluları almayı reddediyor. Bazı başka devletlerde ise ölümle tehdit ediliyorlar. ABD'nin bu kişilere politik sığınma hakki tanıması yasalar gereği çok güç. Soruna ne yazık ki, savaş sırasında esir düşenlerin haklarını düzenleyen Cenevre anlaşması da çözüm getiremiyor. Washington'dan görüldüğü kadarı ile Guantanamo'daki tutuklular birer 'düşman'."

Marty, Guantanamo hapishanesine karşı tavır alan bütün ülkelerin burada bulunan tutuklulara siyasi sığınma hakki tanıyabileceğine dikkat çekerek "özellikle Avrupa bu girişimde bulunmak durumunda, çünkü bazı gizli servisler yasal olmayan yolla tutuklamalar yaptı" yorumunda bulundu.