Guantanamo tutsağına serbestlik yolu açıldı

ABD Federal Temyiz Mahkemesi'nin aldığı karar, Guantanamo'da tutsak bulunan Çinli bir zanlının serbest kalmasının yolunu açtı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'de bir askeri mahkemenin, bir Guantanamo tutsağı için yaptığı "düşman muharip" tasnifini reddeden bir federal mahkeme, ilk kez bir Guantanamo tutsağına serbest kalma ya da federal bir hapishaneye nakil yolu açtı.

Temyiz mahkemesi, Huzaifa Parhat adlı Uygur asıllı Çinli tutsağın "6 yıl yargılanmaksızın tutsak edilmesine binaen, serbest bırakılma talebinde bulunabileceği" kararına vardı. Temyiz mahkemesinin Parhat hakkındaki kararı, Yüksek Mahkeme tarafından geçtiğimiz günlerde alınan ve tüm Guantanamo tutsaklarını kapsayan karara dayanıyor.

Yüksek Mahkeme aldığı kararda, tüm Guantanamo tutsaklarının, tutukluluk sürelerine binaen serbest kalma ya da farklı bir hapishaneye nakil başvurusunda bulunmasının önünü açmıştı. Parhat, Yüksek Mahkeme'nin aldığı karardan yararlanma aşamasına gelen ilk tutsak oldu.

ABD'nin Guantanamo'daki askeri üssünde 2002 yılında kurduğu tutsak kampı, El Kaide ve bağlantılı örgütlere üye olduğu edilen yüzlerce tutsağı barındırdı. Birçoğu Afganistan'daki çatışmalarda tutsak edilen kişiler, ABD tarafından "kanun tanımaz düşman savaşçılar" olarak tasnif edilerek, Birleşmiş Milletler'in Cenevre Konvansiyonu'nun öngördüğü "savaş tutsağı" haklarından mahrum bırakıldılar. Uluslararası hukuka tamamen aykırı olarak, hiçbir hakka sahip olmayan tutsaklar, kötü muamele ve yoğun işkenceye maruz kaldılar.

Guantanamo'da halen 270 tutsak bulunuyor. ABD Yüksek Mahkemesi'nin son kararının ardından, bugüne kadar 190 Guantanamo tutsağının "düşman savaşçı" yaftasından kurtularak, serbest kalma ya da nakil hakkı için ABD mahkemelerine başvurduğu biliniyor.

Huzaifa Parhat'ın serbest kalmasının, diğer tutsaklar için örnek teşkil edeceği belirtiliyor.