Franco dönemine soruşturma

İspanya’da iç savaş ve diktatörlük döneminde faşistlerce öldürülen kişilerin bulunduğu toplu mezarlar açılacak.

soL (DIŞ HABERLER) İspanya'da, İç Savaş (1936-1939) ve Francisco Franco diktatörlüğü (1939-1975) döneminde işlenen suçların ortaya çıkartılması amacıyla ilk defa açılan davada, bu yıllarda öldürülen ya da kaybolan binlerce kişiyle ilgili olarak soruşturma açılmasına karar verildi.

Ulusal Mahkeme yargıcı Baltasar Garzón, aralarında Franco yanlısı faşist milislerce öldürülen devrimci şair Federico García Lorca'nın da gömülü olduğu çok sayıda toplu mezarın açılması talimatı verdi. Yakın zamana kadar, ünlü şairin gömülü olduğu toplu mezarın açılmasına karşı çıkan García Lorca'nın ailesi, geçen ay artık buna karşı olmadıklarını açıklamışlardı.

Bu dönemde yakınlarını kaybedenlerin başvuruları sonucu açılan davanın yargıcı olan Garzón, yayımladığı metinde Franco rejimi sırasında hükümetin yasadışı tutuklamalarla insanlığa karşı suç işlediğini ve iç savaşın başladığı 1936'dan 1951'e kadar yaklaşık 114 bin kişinin kaybolduğunu belirtti. Metinde devletin işlediği suçların sorumlusu olarak, Franco ve diktatörlüğe hizmet eden 34 üst düzey yetkilinin adı geçiyor.

Garzón, daha önce de Katolik Kilisesi, Adalet ve Kültür bakanlıkları ile Madrid, Cordoba, Granada ve Sevilla belediyelerinden, İç Savaş ve Franco dönemiyle ilgili ellerindeki tüm belgeleri teslim etmelerini istemiş, Katolik Kilisesi de Franco dönemine ait belgeleri açmak zorunda kalmıştı.

Franco sonrası dönemde siyasi partilerin, İç Savaş ve diktatörlük dönemiyle ilgili araştırmada fazla derine inilmemesi amacıyla anlaşmaya vardığı ve bu nedenle davanın ülkede yeni tartışmaları beraberinde getirmesinin beklendiği belirtiliyor.