Filistin'de sol birleşme yolları arıyor

Filistin’de sol örgütler, daha sıkı işbirliği ve olası bir birliğin koşullarını arıyorlar.

soL (DIŞ HABERLER) Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi ve Filistin Halk Partisi temsilcileri, "Onur Beyannamesi" girişimi kapsamında yaptıkları görüşmeleri sürdürüyor. Son görüşmelere El Fetih ve İslami Cihad temsilcileri de katıldı.

Görüşmelerin ilk somut hedefi, örgütler arasında işbirliğini artıracak koşul ve mekanizmaları yaratmak. Bununla birlikte, diğer örgütleri de kapsayan geniş komitenin hedefi, ulusal düzeyde diyalogu sağlayabilecek kuralları ortaya koymak. Bu kapsamda sol örgütlerin de birleşerek üçüncü bir cephe kurmaları isteniyor.

Şu an, özellikle Hamas'ın Gazze Şeridi'nde fiili hükümet kurmasıyla birlikte Filistin siyaseti aşırı ölçüde kutuplaşmış durumda. Hatırlanacağı üzere yakın zamanda da El Fetih'le Hamas arasında yoğun çatışmalar yaşanmıştı. Sol örgütlerin kuracağı üçüncü bir odağın, bu ikili kutuplaşmayı dengelemek açısından iyi olacağı düşünülüyor.

FHKC liderlerinden Zekeriya El-Caferi, bu toplantıların sol partilerin Filistin içinde olsun Diaspora içinde olsun birleşmeye doğru pratikte adımlar atmalarını sağladığını kaydetti. Caferi "Anlaşmalar, çok partili aktif bir demokrasi kurmaya ve Filistin'de gerçekleşen kutuplaşmanın sonuçlarından kaçınmaya dönük acil ihtiyacın üzerinde temelleniyor" dedi.

FDKC'den İyad Awadallah da özellikle Gazze Şeridi'nde sol partiler arasındaki ilişkileri geliştirmek için bir komite kurmanın önemini vurguladı.

Kutuplaşma, Filistin'de günlük hayatı belirler durumda. Fetih'le Hamas arasında zaman zaman yükselen büyük ölçekli sıcak çatışma dursa da, gerilim güç kaybetmiyor. Örneğin Gazze Şeridi'ndeki El-Azhar Üniversitesi'nde Pazar günü iki grup arasında bir çatışma yaşanmıştı, dün de üniversitede sınıflardan birinde bomba patladı, fakat yaralanan olmadı.