Erdoğan'ı Kahire'de islamcılar karşıladı

Başbakan Erdoğan, 'Arap Baharı Turu' kapsamında dün gece Kahire'ye indi. Kalabalık bir patron grubu ile Mısır'a giden Erdoğan'ı havaalanında, ağırlıkla Müslüman Kardeşler örgütü üyelerinin bulunduğu bir topluluk karşıladı.

Başbakan Erdoğan'ın dört gün sürecek olan 'Arap Baharı Turu' dün gece başladı. Koruma ordusu ve kalabalık bir işadamı grubu ile Kahire'ye inen Erdoğan, Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi imzalı pankartlarla karşılandı.

Erdoğan'ı havaalanında resmi olarak Mısır Başbakanı İsam Şerif karşıladı.

Erdoğan'ın bugün, iktidardaki Askeri Konsey'in Başkanı Hüseyin Tantavi ve Başbakan İsam Şeref ile birer görüşme yapması bekleniyor. Erdoğan'ın ayrıca, Arap Birliği binasında Arap ülkelerinden gelen temsilcilere hitap edeceği belirtildi.

Yanında çok sayıda işadamı götüren Erdoğan'ın, ziyareti sırasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi amaçlı görüşmelere ağırlık vermesi bekleniyor.

Daha önce gündeme getirilen Gazze ziyaretinin ise yapılamayacağı, dün Erdoğan tarafından açıklandı.

Mısır'da hayal kırıklığı
Mısır'da Mübarek'in gitmesinin ardından iktidarı devralan ordunun, ciddi bir baskı yönetimi kurduğu ve yaşanan hayal kırıklığı nedeniyle öfkelenen kesimlere dönük askerlerin ve polisin şiddet uyguladığı biliniyor. Müslüman Kardeşler örgütü de, eylemcilere dönük şiddeti eleştirse de 'istikrar' adına, orduyu sıkıştırmaktan kaçınıyor.

Mısır'da önümüzdeki aylarda seçimler yapılacak. Müslüman Kardeşler örgütü tarafından kurulan Özgürlük ve Adalet Partisi'nin seçimlerde birinci parti olarak çıkmasına kesin gözü ile bakılıyor. Müslüman Kardeşler, liberallerle de bir ittifak anlaşması imzalamış durumda. Yeni Anayasa'nın da Müslüman Kardeşler'in başını çektiği islamcı-liberal ittifakı tarafından yazılması bekleniyor.

Müslüman Kardeşler örgütünün, Suriye'deki Batı yanlısı muhalefetin de başını çektiği biliniyor ve Erdoğan'ın Kahire ziyareti bu açıdan da önem taşıyor.

İlk 'zafer turu'nu Clinton atmıştı!
Mısır'da Hüsmü Mübarek'in devrilmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 'devrimin sembolü' Tahrir Meydanı'nda turlamıştı. 16 Mart'ta gerçekleşen ziyaret sırasında Clinton'ın Tahrir'de rahat tavırları dikkat çekmişti.

(soL - Dış Haberler)