Donetsk ve Lugansk'ta seçimlere anti-faşist hava hakim

Donetsk ve Lugansk hafta sonu seçime gidiyor. Seçimlere katılan partilerin ortak vaatleri savaş yaralarının sarılması ve ekonomik iyileştirmeler. Propoganda metinlerinde ise anti-faşist söylem dikkat çekiyor.

Bu Pazar günü seçimlerin yapılacağı Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'nde hazırlıklar sürüyor.

Novorusya.com'dan Fırat Gökalp'in haberine göre, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde bu haftasonu yapılacak seçimler için adaylar belirlendi. Geçtiğimiz günlerde Lugansk’ta gündeme gelen 1 haftalık erteleme talebi ise kabul edilmedi.

Pazar günü Cumhuriyetlerin kontrolünde olan tüm bölgelerde sandıklar kurulacak. 16 yaşından büyük herkesin kimlik belgeleriyle oy kullanabileceği seçimlerde mülteciler için de Belgorod, Voronezh ve Rostov bölgelerinde sandıklar kurulacağı, ayrıca seçim noktalarına ulaşamayacaklar için mobil sandıklar temin edilebileceği açıklandı.

Hem devlet başkanı, hem de halk meclisi üyelerinin oylanacağı seçimlerde Donetsk Seçim Kurulu, başkanlık adaylarından üçünün adaylığını kabul etti. Bu adaylar şimdiki başkan Alexander Zakharchenko, eski Berkut üyesi Yuri Sivokonenko ve Alexander Kofman.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde kurulan Komünist Parti, Zakharchenko’yu destekleme kararını açıklamıştı. DNR Başbakan Yardımcısı Andriy Purgin ve eski Yüce Konsey Başkanı Denis Pushilin de halk meclisi seçimlerinde Zakharchenko’nun “Donetsk Cumhuriyeti” bloğunun listesinde yer alıyor.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Meclisi için 2 grup seçimlere katılmaya hak kazandı. Bunlardan biri Zakharchenko’nun başını çektiği “Donetsk Cumhuriyeti”grubu, bir diğeri ise “Özgür Donbas” bloğu. Zakharchenko’nun arkasındaki Komünist Parti ve Purgin-Pushilin gücüne karşılık “Özgür Donbas” bloğu da Strelkov desteği ile öne çıkıyor.

Seçim vaatleri savaş yaralarının sarılmasına ilişkin
Lugansk’ta ise 4 aday başkanlık seçimlerine katılmaya hak kazandı. Lugansk ve Donetsk’te tüm kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları halk meclisi seçimleri için aday listesi sunabiliyor.

Hem Donetsk’te hem de Lugansk’ta seçime katılacak olan adayların seçim politikalarının ekonomik iyileştirmeler, sosyal güvenceler ve savaş yaralarının sarılması üzerine inşa edilmiş olması dikkat çekiyor. Barışın da bir diğer vurgu olarak öne çıktığı seçim propagandalarına Kiev karşıtı anti-faşist söylemler hakim. Her iki cumhuriyetin ortak umudu ise seçimlerin uluslararası alanda kendilerine daha fazla meşruiyet kazandıracak olması.