Çocukları “canlı kalkan” olarak kullanmışlar

İsrail askerlerinin Gazze işgali sırasında Filistinli çocukları “canlı kalkan" olarak kullandığı, BM temsilcisi tarafından rapor edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Birleşmiş Milletler'in, silahlı çatışmalarda çocukların koşullarını inceleyen özel temsilcisi Radhika Coomaraswamy tarafından hazırlanan raporda, Gazze işgali sırasında İsrail askerlerinin Filistinli çocukları canlı kalkan olarak kullandığı birçok örnek olduğu ifade edildi.

Diğer BM yetkililerinin de bölgede yaptıkları incelemelerde yüzden fazla benzer durum saptadıklarını hatırlatan Coomaraswamy, işgal askerlerinin sivil halkı canlı kalkan olarak kullanmasının temel insan haklarına ve savaş hukukuna aykırı olduğunu vurguladı. Savaş suçlarının bununla sınırlı kalmadığını da ifade eden temsilci, İsrail askerlerinin çocuklara nişan almak, evleri yıkmak ve içinde insanlar varken binaları yerle bir etmek gibi başka pek çok hukuk dışı eyleminin de olduğunu belirtti.

İsrail'in BM büyükelçisinden "suçlama"
İsrail'in BM büyükelçisi Aharon Leshno Yar'ın, konuyla ilgili açıklamasında, Hamas'ın da canlı kalkan kullandığını ifade ederek, suçlamaları doğrudan reddetmek yerine, insanlık dışı uygulamaları meşrulaştırmayı denemesi dikkat çekti.

Leshno Yar, ayrıca, "Rusya ve Küba etkisine giren BM'nin Afrika ve İslam uluslarının cephesi" halini aldığını iddia etti.