Çin’in ilk uçak gemisi hizmete girdi

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çin’in ilk uçak gemisi hizmete girdi.

BBC’nin haberine göre, Çin Savunma Bakanlığı 300 metre uzunluğundaki Liaoning isimli ilk uçak gemisinin hizmete girdiğini açıkladı. Haberde, geminin Ukrayna’dan satın alınan ve yenilenen bir Sovyet gemisi olduğu belirtiliyor.

Savunma Bakanlığı, şimdilik eğitim amaçlı olarak kullanılacak olan geminin, ileriki süreçte devlet çıkarlarını savunmak için kapasitesinin artırılacağını belirtiyor.

Çin savunma Bakanı yaptığı açıklamada, “Uçak gemisine sahip olan bir ülke konumuna gelmemiz, ulusal donanmamızın modern bir düzeyde mücadele kapasitesini artıracağı için büyük bir öneme sahip” diye konuştu.

Bakan, geminin “Çin’in savunma kapasitesini artıracağını, açık denizlerde geleneksel olmayan güvenlik tehditleri ile başa çıkmada işbirliği kapasitesini geliştireceğini ve bağımsızlık, güvenlik ve gelişme konusunda devletin çıkarlarını savunmada etkin olacağını” dile getirdi.

Savunma Bakanı ayrıca, geminin çoğunlukla “bilimsel araştırma ve eğitim amaçlı” kullanılacağını ve böylelikle Çin’in “ileriki süreçte daha gelişkin bir uçak gemisi platformu” inşa edebileceğinin altını çizdi.